Ny Volvofabrik i Skaraborg – ger tusentals nya jobb

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Claes Eliasson, presschef på Volvokoncernen ser flera fördelar med att förlägga den nya batterifabriken i Mariestad.
Foto: Volvokoncernen
Volvokoncernen ser att andelen batterielektriska fordon kommer öka stort framöver och vil med den nya fabriken säkra tillgången.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Volvokoncernen planerar att bygga en ny batterifabrik och nu står det klart att den kommer att förläggas i Mariestad.

Satsningen, som är ett led i koncernens strategi för grön omställning kommer att på sikt generera tusentals nya arbetstillfällen.

– Framför allt är det roligt att det rör sig om högkvalificerade arbeten inom en framtidsteknologi, säger Volvokoncernens presschef Claes Eliasson.

I dagarna meddelade Volvokoncernen att en ny batterifabrik planeras i Mariestad. Fabriken ska tillverka högprestanda batterier ämnade till större fordon inom Volvokoncernen, såsom lastbilar, anläggningsmaskiner och bussar. Just nu befinner man sig i en tillståndsprocess där bygget ska godkännas av länsstyrelsen och kommunen, berättar Claes Eliasson.

– Nu börjar den processen och hur lång tid den tar vet vi inte riktigt, men när det är klart och vi förhoppningsvis får ett godkännande då är det dags att börja bygga.

Bakgrunden till bygget är att det framöver kommer att finnas en betydligt större andel batterielektriska fordon, förklarar Claes Eliasson.

– Det är logiskt för oss att ta nästa steg i vår batteristrategi och det är att tillförsäkra oss om god tillgång till batterier och det gör man lämpligen genom att tillverka dem själv. 

”Mycket industrikompetens i Skaraborg” 

Tidigt i processen stod det klart att fabriken skulle förläggas i Sverige, med motiveringen att landet har en stor och växande tillgång till fossilfri energi . Att valet sedan föll på just Mariestad har flera förklaringar, menar Claes Eliasson.

–Vi har en lång historia med Skaraborg, där vi har tillverkat motorer i Skövde i snart hundra år. Vi känner väl till infrastrukturen och logistiken kring industrierna där. Dessutom ligger det bara två timmar ifrån vårt huvudkontor i Göteborg. Sen finns det också väldigt mycket industrikompetens i Skaraborg. 

Själva tomten, som är belägen vid industriområdet Korstorp, i Mariestads kommun har även den flera fördelar för den här typen av anläggning.

– Den här tomten dök upp som ett alternativ och den är väl lämpad för industriproduktion. Den ligger också nära Vänern, så det finns god tillgång till vatten. Den ligger dessutom precis bredvid E20, säger Claes Eliasson.

Tusentals nya jobb

Produktionsanläggningen kommer att skapa en stor mängd nya arbetstillfällen inom Skaraborg. Exakt hur många jobb fabriken kan tänkas ge är dock svårt att sia om säger Claes Eliasson, men klart står det att det handlar om tusentals.

– Det kommer att vara ett betydande antal arbetstillfällen, snarare tusentals än hundratals. Framför allt är det roligt att det rör sig om högkvalificerade arbeten inom en framtidsteknologi, nämligen grön omställning.

Jonas Johansson, utvecklingschef i Mariestads kommun tog glatt emot Volvokoncernens besked och pekar på att det pågått en längre tids arbete för att få till en större etablering likt den här. 

– Det är mycket glädjande att Volvokoncernen, som är en världens största tillverkare i sin bransch, vill satsa hos oss i Mariestad. Tillsammans med invånare i regionen är vi platsen med lång industritradition som får stor betydelse för omställningen till ett hållbart klimat, säger han i ett pressmeddelande.

Planen är att fabriken ska vara fullt utbyggd till 2030 och då kunna producera högvolymer. 

– Det här kommer att ske gradvis. Men vi kommer att börja bygga så fort vi får alla tillstånd som krävs, säger Claes Eliasson. 


SE OCKSÅ:

Volvos vd Martin Lundstedt kommenterar kvartalsrapporten.

.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.