Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Ska ha försökt påverka skattegranskning

Expressens USA-korrespondenten Tomas Kvarnkullen rapporterar från Washington DC.
Donald Trump.Foto: JOHN RAOUX / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En anställd på amerikanska Skatteverket har slagit larm om en tjänsteman inom USA:s finansdepartement som försökt bland sig i granskning av Donald Trumps eller Mike Pences skattedeklaration. 

Det uppger flera källor med insyn för Washington Post. 

Demokrater inom kongressen har oroats av vittnesmålet – och diskuterar nu huruvida det ska offentliggöras eller inte. 

Konflikten mellan Demokraterna och finansdepartementet gällande Donald Trumps skattedeklaration har tagit en ny vändning. 

Det var för flera månader sedan som det framkom att det fanns en visselblåsare som larmat om oegentligheter – men detaljerna var få. 

Nu rapporterar Washington Post att visselblåsaren i fråga är en anställd inom det amerikanska skatteverket, IRS, – och att larmet gör gällande att en politiskt anställd inom finansdepartementet ska ha försökt lägga sig i den årliga granskningen av Donald Trumps eller vicepresidenten Mike Pences skattedeklaration. 

Årliga granskningen av presidentens skattedeklaration ska enligt regler vara fri från politisk inblandning. 

Anställd inom amerikanska skatteverket larmar om inblandning

Konflikten om Trumps skattedeklaration har pågått under lång tid efter att Donald Trump vägrat att offentliggöra dem. 

Samtidigt som Trumpadministrationen avfärdat anklagelsen – av anledningen att det grundar sig på konversationer med andra personer inom regeringen – har demokraterna sett orosmoln på himmelen. 

Oppositionen inom kongressen har flaggat för larmet till en federal domare, och de diskuterar nu huruvida det ska offentliggöras eller inte, skriver Washington Post. 

Två anonyma tjänstemän inom Trumpadministrationen uppger för tidningen att man bedömer det som hörsägen och att det är politiskt motiverat. 

Joe Biden svarar på Trumps kritik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.