Ny virusvariant i Sverige: ”Kunskaperna är vaga”

Vaccinens effekt mot dödsfall är tydlig när smittspridningen ökar.
Ali Mirazimi, virusprofessor vid Karolinska institutet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
En polis tittar på ID-handlingar i Perus huvudstad Lima.
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN

Tre fall av lambdavarianten har rapporterats i Sverige.

Virussorten är listad som ”variant av intresse” av Europeiska smittskyddsmyndigheten.

– Vi vet att den kan vara eventuellt mer smittsam än de varianter som finns i Peru, säger Ali Mirazimi, virusprofessor vid Karolinska institutet.

Lambdavarianten upptäcktes i Peru i december i fjol. Den fick spridning och står för 80 procent av alla nya fall de tre senaste månaderna i landet, skriver al-Jazeera.

Sorten har nu fått spridning i bland annat Chile, Peru och USA och har hittats i 28 länder, enligt Gisaid, som spårar virusvarianter. Tre fall har nu bekräftats i Sverige, enligt FHM:s statistik.

”Variant av intresse”

Lambda är klassad som en ”variant av intresse” av Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC. Enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, vet man fortfarande lite om varianten.

– Kunskaperna är väldigt väldigt vaga. Vi vet att den är smittsam, men inte om den är mer smittsam än delta. Men den är kanske mer smittsam än de andra varianterna i Peru.

Kan påverka vaccineffekt

I Europa har sorten även registrerats i bland annat Spanien, Frankrike, Tyskland och Danmark, enligt Gisaid. Delar av variantens arvsmassa tyder på att den eventuellt kan påverka vaccins effekt, säger Ali Mirazimi.

– Men det är en teoretisk analys. Det har inte testats eller analyserats tillräckligt.

Om studier av viruset visar att det är mer dödligt, smittsamt eller har starkare skydd mot vaccinet kan det klassas som en ”variant av särskild betydelse” av ECDC – likt alfa, beta, gamma och delta.

Experten: ”Vi kan behöva kombinera olika vaccin”.

Minst 11 nya varianter sprider sig


Professorn: Här är de nya varianterna av corona.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.