Polisen har spärrat av ett flertal gångtunnlar i samma område som våldtäkten ska ha inträffat. Foto: MATS HÖGDAHL / MATS HÖGDAHL EYEWITNESS PICTURES SWEDENPolisen har spärrat av ett flertal gångtunnlar i samma område som våldtäkten ska ha inträffat. Foto: MATS HÖGDAHL / MATS HÖGDAHL EYEWITNESS PICTURES SWEDEN
Polisen har spärrat av ett flertal gångtunnlar i samma område som våldtäkten ska ha inträffat. Foto: MATS HÖGDAHL / MATS HÖGDAHL EYEWITNESS PICTURES SWEDEN
Foto: GOOGLE MAPSFoto: GOOGLE MAPS
 Foto: GOOGLE MAPS

Ny våldtäkt i Umeå – platsen avspärrad

Publicerad

Umeå skakas av ytterligare en ny misstänkt överfallsvåldtäkt. Natten till fredagen överfölls en flicka i en gångtunnel.

Inom loppet av en vecka har det skett fyra misstänkta sexövergrepp i staden. Ingen är gripen. 

Det senaste övergreppet ska ha skett på Ålidhem under natten mot fredagen. 

– Det är en liknande händelse med okänd gärningsman, som överfaller en kvinna utomhus, säger Peder Jonsson, presstalesperson vid polisen i Västerbotten. 

I samband med den mycket populära festivalen Brännbollsyran förra helgen skedde det tre misstänkta våldtäkter i Umeå. Nu skakas staden av ytterligare ett misstänkt fall. Den här gången på Ålidhem under natten mot fredagen. 

"Ärendet anmäldes till polisen nu på morgonen. Polis har spärrat av misstänkt brottsplats", skriver polisen i Västerbotten på sin webbplats. 

Enligt polisen pågår det initiala utredningsåtgärder – bland annat med att säkra spår och hålla förhör. Polisen är intresserad av att komma i kontakt med personer som har rört sig i området kring Ålidhem/Tomtebo under natten mot fredagen. 

Avspärrat område vid vårdcentralen

De lokala tidningarna Västerbottens-Kuriren och Folkbladet skriver att en gångtunnel mellan Ålidhems hälsocentral och Ålidhems centrum har spärrats av. Området ska ligga vid en gång- och cykeltunnel som förbinder stadsdelarna Ålidhem och Carlslid. 

Under eftermiddagen bekräftar polisen att flickan som överfallits är under 18 år. Själva övergreppet ska ha skett vid 01.30-tiden i en gångtunnel under Kolbäcksvägen/E4. Polis med hund har sökt av området, vissa spår har också säkrats, enligt polisen.

– Vi utreder en misstänkt våldtäkt som inträffat någon gång under natten, uppger polisens presstalesman Peder Jonsson.

Polisen är initialt sparsam med att lämna ut information om fallet – men:

– Vi kommer senare att kunna gå ut med detaljer om till exempel signalement på den misstänkte gärningsmannen, säger Peder Jonsson till VK. 

Fyra misstänkta våldtäkter på kort tid i Umeå

På kort tid har det inträffat fyra misstänkta våldtäkter i Umeå. Tre av dem skedde under musikfestivalen Brännbollsyran:

– Någon inträffade på något hotellrum med känd gärningsman, säger Peder Jonsson. Sedan var det ett ärende inne på festivalområdet, som i nuläget är rubricerat som våldtäkt. Sedan var det ytterligare en våldtäkt utomhus, i ett skogsområde, som var en överfallsvåldtäkt. 

Det senaste fallet, på Ålidhem, misstänks också vara en överfallsvåldtäkt.

– Det är en liknande händelse med okänd gärningsman, som överfaller en kvinna utomhus. Vi har precis kommit i gång med våra utredningsåtgärder och ska höra människor. Vi kommer att återkomma under dagen med fler detaljer. 

Under fredagseftermiddagen var polisens brottsplatsundersökning i området klar – och avspärrningarna hävda.

Polisen: "Kommer säkert att påverka människor"

Men i förebyggande syfte kommer polisen under den kommande helgen att ha extra resurser i området kring Ålidhem. I praktiken kommer det innebära en ökad polisiär närvaro och tillsyn, skriver de på sin webbsajt. 

Ser du några likheter till den tidigare överfallsvåldtäkten?

– Det är för tidigt att ha någon uppfattning om. 

Peder Jonsson inser att otryggheten i staden blir större efter det som har skett. 

– Det kommer säkert att påverka människor, det gör det.

Är det någon gripen för de tidigare fallen?

– Det finns ingen frihetsberövad i nuläget, det gör det inte. I ett av ärendena var det en känd gärningsman. Den personen tror jag är hörd och släppt. Där hade man olika uppfattning om vad som hade hänt. I de två andra ärendena är det ingen frihetsberövad i nuläget. 

Expressen pratade med Umeåpolisen strax efter klockan ett i natt. 

Då ansågs läget vara lugnt, men inga gripanden hade gjorts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag