Ny våg av bluffsamtal i natt

En ny våg av bluffsamtal har svept över landet – denna gång från Seychellerna.
Foto: EMIL NORDIN
Samtalen från paradisöarna hart landsnummer +248.
Foto: Shutterstock

Bluffsamtalen från afrikanska länder fortsätter svepa över landet.

På måndagsmorgonen var det många som hade missat samtal från Seychellerna (landsnummer +248) i telefonen.

Polisens bedrägeriexpert Jan Olsson befarar att samtalen fortsätter – och uppmanar kunder att vägra betala om de faktureras för bluffsamtal.

Samtidigt uppger flera mobiloperatörer att de inte tänker kräva sina kunder på pengar.

– Vi kommer ta kostnaden, säger Kamran Alemdar informationschef för Tre.

Helgens våg av misstänkta bluffsamtal från Somalia har knappt ebbat ut förrän det verkar vara dags för en ny.

Upplägget är detsamma: Man ringer upp (troligen en robot) din mobil med någon eller några signaler, ofta mitt i natten svensk tid för att du ska bli nyfiken och ringa tillbaka när du upptäcker missat samtal i telefonen.

Därefter är risken stor att du debiteras för ett dyrt betalsamtal. Vanligen kommer man fram till en telefonsvarare med musik eller någon som pratar.


LÄS MER: Polisen varnar för bluffsamtalen 


I fredags och lördags fick tusentals svenskar samtal som börjar med numret +252, Somalia.

Uppringda från tropiskt paradis

På måndagsmorgonen upptäcker många att det ringt från +248, det vill säga från den paradisiska ögruppen Seychellerna utanför Afrikas östkust.

Flera privatpersoner som fått +248-samtal hörde av sig till Expressen.

"I morse upptäckte jag ett missat samtal på mobilen som jag tryckte bort. 248 som är ögruppen Seychellerna utanför Somalias kust," skriver en läsare.

En annan mejlar:

"I  natt 04.26 kom ett nytt mysko samtal, denna gång från Seychellerna, +248".

Sten-Göran Svedberg, 64, i Sollentuna, berättar att han sätter sin telefon på ljudlöst på nätterna. När han vaknade på måndagsmorgonen upptäckte han ett missat samtal från landsnummer +248.

Hade satt telefonen på ljudlöst

– Jag visste inte vad det var, men förstod att det var något afrikanskt land. Så kollade jag upp att det var Seychellerna, säger Sten-Göran som natten till lördagen även fick ett misstänkt bluffsamtal från Somalia (+252). Inte heller då svarade han eller ringde tillbaka.

Han har försökt göra en anmälan via sin teleoperatör men tycker att det var alldeles för krångligt.

Återstår att göra anmälan till polisen på 11414, men Sten-Göran drar sig för det. Han har ju inte förlorat några pengar till bluffmakarna.


LÄS MER: Yury, 62 ringde upp det somaliska bluffnumret 


– De flesta jag känner har blivit uppringda, så jag tror det är enormt många drabbade. Inte tusentals utan troligen hundratusentals. Man undrar ju om det finns något sätt för telebolagen att stoppa det här, säger Sten-Göran Svedberg.https://twitter.com/rickardnordlund/status/869026441396199424

Polisen gick i helgen ut med en nationell varning om de omfattande bluffsamtalen från Somalia.

Uppmaningen till privatpersoner är:

• Svara inte på samtalen om du inte förväntar dig att någon ska ringa dig från de här landsnumren.

• Ring absolut inte tillbaka på misstänkta bluffnummer. Det är då du riskerar att debiteras för betalsamtal.

• Gör en polisanmälan om du utsatts för bedrägeri.

"Betala inte fakturan"

Enligt Jan Olsson, samordnare vid polisens nationella bedrägericenter är det risk att de här misstänkta blufförsöken nu fortsätter. Samtidigt har svensk polis små möjligheter att utreda dylika brott i ett land som exempelvis Somalia.

Han uppmanar drabbade att bestrida eventuella fakturor som rör bluffsamtal.

– Om jag som kund råkar ut för det här, ringer upp och upptäcker att det är en konstig röst och lägger på luren, och sedan får en faktura för samtalet - då skulle jag vägra betala den. 

– För jag har då inte inte ingått ett avtal om att det ska kosta pengar. Får man en faktura på något man inte beställt tjänsten för då rekommenderar polismyndigheten att man inte betalar. Men man ska naturligtvis betala sin vanliga teleräkning, säger Jan Olsson.


LÄS MER: Så liknar Somaliasamtalen tidigare bluff 


På måndagen uppger flera av de stora mobiloperatörerna att deras kunder inte behöver oroa sig för att förlora några pengar på bluffsamtalen.

– Har man blivit uppringd och sedan valt att ringa tillbaka så ska man höra av sig till oss. Inga kunder ska behöva betala för detta. Samtidigt uppmanar vi kunderna att inte ringa de här numren, säger Kamran Alemdar, informationschef hos mobiloperatören Tre.

Mobiloperatören Tre drabbades 2013 av en liknande bluff, Kongosamtalen. Kostnaden per drabbad kund var då 10-15 kronor. Hur mycket blir denna gång är oklart, men informationschefen tror inte det handlar om jättehöga belopp.

Även kunder hos Telenor och Tele 2 slipper eventuella debiteringar, skriver Svenska Dagbladet. 

Telia meddelade också på måndagseftermiddagen att kunderna ska slippa ta smällen.

Fenomenet startade i Japan

Det är inte bara Sverige som drabbas av bluffsamtalen. Nyligen rapporterades om liknande bedrägeriförsök på Nya Zeeland. Där blev ett stort antal telekunder uppringda från Tchad i Afrika. Några några veckor senare kom en ny våg av bluffsamtal, då från nummer i Polen.

På Nya Zeeland kallar man bluffsamtalen "Wangiri phone scam". Wangiri är ett japanskt ord som betyder "en signal och avbryt". Det var i Japan fenomenet först uppstod, redan runt år 2000.


LÄS MER: Polisens tips om vanliga nätbedrägerier 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.