Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny utredning föreslår: Slopa straffrabatten

En ny utredning föreslår att straffrabatten för unga myndiga ska slopas. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Däremot bör man inte skärpa lagen för personer mellan 15-17 år som begår brott, skriver utredningen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Slopa straffrabatten för myndiga som bryter mot lagen – det föreslår en statlig utredning som lämnats över till justitieminister Morgan Johansson (S). 

Däremot bör man inte skärpa lagen för personer mellan 15-17 år som begår brott, skriver utredningen.

Den så kallade straffrabatten innebär att personer som bryter mot lagen och är under 21 år får reducerad strafflängd på grund av sin ringa ålder. I dag döms en 18-åring som döms för brott till halva straffet, och en 20-åring döms till tre fjärdedelar av straffet. 

Men det kan nu komma att ändras. 

Den statliga Ungdomsreduktionsutredningen har under ett år utrett om lagen ska ändras, i syfte att påföljdsbestämningen för unga vuxna ska "motsvara den som häller för andra myndiga lagöverträdare", skriver man i utredningen. Utredningen har även haft i uppdrag att analysera konsekvenserna av hur en eventuell lagändring skulle påverka unga lagbrytare i åldern 15-17 år. 

Vill se slopad straffrabatt

På tisdagen överlämnades utredningens förslag till justitieminister Morgan Johansson. Utredningen föreslår att man slopar straffrabatten för personer som hunnit fylla 18 år.

I dag krävs särskilda skäl för att döma någon som är mellan 18-20 år till fängelse, men även detta bör man ändra, visar utredningen. I stället ska det inte krävas särskilda skäl, utan en brottsdömd mellan 18-20 år ska dömas på samma sätt som någon som är 21 år eller äldre. 

När det kommer till unga lagbrytare mellan 15-17 år lägger utredningen fram fyra alternativ för hur man ska hantera en eventuell tröskelrisk som skulle kunna uppstå när 18-åringar inte längre får mildare straff. Tre av dem innebär olika skärpningar av lagen, men utredningen kommer fram till det fjärde alternativet: att lagen, som den ser ut i dag, fortsätter att gälla för unga brottsdömda mellan 15-17 år. 

Flera av partierna har tidigare ställt sig positiva till att avskaffa straffrabatten, däribland Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. 

Lagändringen föreslås slå igenom 1 juli 2020. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.