Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix Norway
Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix Norway

Ny utredning: Breivik kan få fängelse

Publicerad

Anders Behring Breivik, 33, är tillräckligt frisk för att stå till svars för massakern på Utöya och sprängningen i Oslo.

Det framgår av den nya sinnesundersökningen som offentliggjordes i dag tisdag klockan 12.00.

- Samarbetet med Breivik har varit väldigt bra, säger psykiatrikern Terje Tørrisen.

Strax efter tolv kom beskedet i form av stora svarta bokstäver i ett pressmeddelande: "Ikke psykotisk på handlingstidpunktet". Tvärtemot vad de två andra norska psykiatrikerna kommit fram till, anser alltså Terje Tørrisen och Agnar Aspaas att Anders Behring Breivik var straffrättsligt tillräknelig vid massakern på Utöya och sprängningen i Oslo, den 22 juli.

- Vi är så övertygade vi kan vara med undersökningsmetoderna vi använt. Vi har gått igenom ett stort material och genom processen har vi hela tiden ställt olika teorier mot varandra. Det framgår att den tilltalade inte är psykotisk och vi har ingen anledning att närmare kommentera innehållet, sa Agnar Aspaas under presskonferensen.

"Väldigt bra samarbete"

Den första rättpsykiatriska rapporten gjordes i november förra året, av rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim. Den visade att Breivik lider av en psykisk störning och är paranoid schizofren. Undersökningen fick stark kritik, bland annat av Breivik själv, och i januari inleddes en ny sinnesutredning.

- Samarbetet med Breivik har varit väldigt bra och vi har haft långa samtal med honom, säger Terje Tørrisen

Den nya rapporten är 300 sidor tjock och där i anges skälen för att Breivik ska anses som tillräknelig. Till skillnad från förra utredningen har han bevakats dygnet runt av vårdpersonal i sammanlagt tre veckor.

- Det har varit vitigt för oss att inte dra för hastiga slutsatser, tillägger Agnar Aspaas.

Kan dömas till fängelse

Beslutet innebär att Oslo-terroristen kan dömas till fängelsestraff, som i Norge är max 21 år.

Att den nya sinnesundersökningen finner Breivik straffrättsligt tillräknelig innebär att Breiviks uppförande under rättegången får ännu större betydelse.

Det säger rättspsykologen och forskaren Pål Gröndahl i sin kommentar till undersökningen.

- Rätten får nu en tyngre uppgift när experternas olika slutsatser ska vägas mot varandra. Då betyder Breiviks uppträdande i rätten ännu mer.

Inte exakt vetenskap

Det är ovanligt i norsk rättspraxis med två sinnesundersökningar med olika resultat.

- Det här är en god illustration till att detta inte är en helt exakt vetenskap, säger Gröndahl om de båda expertgruppernas motstridiga slutsatser.

Anders Behring Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad är inte är förvånad över bedömningen.

- Det är i enlighet med Breiviks önskan och blir ett viktigt bevismaterial i rätten för att få honom dömd som straffrättsligt tillräknelig. Breivik kommer nog att säga: "Det var det jag trodde", sade Lippestad i en första kommentar till NTB, innan han åkte till Ila-fängelset för att gå igenom rapporten med Breivik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag