Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny utredning: Breivik kan få fängelse

Anders Behring Breivik.
Foto: Scanpix Norway

Anders Behring Breivik, 33, är tillräckligt frisk för att stå till svars för massakern på Utöya och sprängningen i Oslo.

Det framgår av den nya sinnesundersökningen som offentliggjordes i dag tisdag klockan 12.00.

- Samarbetet med Breivik har varit väldigt bra, säger psykiatrikern Terje Tørrisen.

Strax efter tolv kom beskedet i form av stora svarta bokstäver i ett pressmeddelande: "Ikke psykotisk på handlingstidpunktet". Tvärtemot vad de två andra norska psykiatrikerna kommit fram till, anser alltså Terje Tørrisen och Agnar Aspaas att Anders Behring Breivik var straffrättsligt tillräknelig  vid massakern på Utöya och sprängningen i Oslo, den 22 juli.

- Vi är så övertygade vi kan vara med undersökningsmetoderna vi använt. Vi har gått igenom ett stort material och genom processen har vi hela tiden ställt olika teorier mot varandra. Det framgår att den tilltalade inte är psykotisk och vi har ingen anledning att närmare kommentera innehållet, sa Agnar Aspaas under presskonferensen.

"Väldigt bra samarbete"

Den första rättpsykiatriska rapporten gjordes i november förra året, av rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim. Den visade att Breivik lider av en psykisk störning och är paranoid schizofren. Undersökningen fick stark kritik, bland annat av Breivik själv, och i januari inleddes en ny sinnesutredning.

- Samarbetet med Breivik har varit väldigt bra och vi har haft långa samtal med honom, säger Terje Tørrisen

Den nya rapporten är 300 sidor tjock och där i anges skälen för att Breivik ska anses som tillräknelig. Till skillnad från förra utredningen har han bevakats dygnet runt av vårdpersonal i sammanlagt tre veckor.

- Det har varit vitigt för oss att inte dra för hastiga slutsatser, tillägger Agnar Aspaas.

Kan dömas till fängelse

Beslutet innebär att Oslo-terroristen kan dömas till fängelsestraff, som i Norge är max 21 år.

Att den nya sinnesundersökningen finner Breivik straffrättsligt tillräknelig innebär att Breiviks uppförande under rättegången får ännu större betydelse.

Det säger rättspsykologen och forskaren Pål Gröndahl i sin kommentar till undersökningen.

- Rätten får nu en tyngre uppgift när experternas olika slutsatser ska vägas mot varandra. Då betyder Breiviks uppträdande i rätten ännu mer.

Inte exakt vetenskap

Det är ovanligt i norsk rättspraxis med två sinnesundersökningar med olika resultat.

- Det här är en god illustration till att detta inte är en helt exakt vetenskap, säger Gröndahl om de båda expertgruppernas motstridiga slutsatser.

Anders Behring Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad är inte är förvånad över bedömningen.

- Det är i enlighet med Breiviks önskan och blir ett viktigt bevismaterial i rätten för att få honom dömd som straffrättsligt tillräknelig. Breivik kommer nog att säga: "Det var det jag trodde", sade Lippestad i en första kommentar till NTB, innan han åkte till Ila-fängelset för att gå igenom rapporten med Breivik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.