Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny utredning av Sture Bergwalls hälsa görs

En ny utredning av Sture Bergwalls hälsa. Det blev förvaltningsrättens beslut.
Foto: Jens L'Estrade

Under måndagens domstolsförhandlingar presenterades argument både för att Sture Bergwall ska släppas ut, och för att han ska fortsätta hållas inspärrad.

I dag kom beskedet från förvaltningsrätten i Falun att rättsmedicinalverket ska göra en ny utredning av Sture Bergwalls psykiska hälsa.

Även om undersökningen ska vara klar först i december är advokat Thomas Olsson övertygad om att Sture Bergwall kan fira jul i frihet.

"Halvbra beslut. Nu går jag vidare och se, där framme väntar friheten!", skriver Bergwall på Twitter.

Sture Bergwall tvångsvårdas på Säters rättspsykiatriska klinik sedan 23 år tillbaka. I måndags hölls förhandlingar om vården av Bergwall i förvaltningsrätten i Falun och redan i dag kom rättens beslut - rättsmedicinalverket ska göra en ny utredning av Sture Bergwalls psykiska hälsa. Yttrandet ska lämnas in senast den 16 december 2013.

"Halvbra beslut av FR. Nu går jag vidare och se, där framme väntar friheten!", skriver Bergwall på Twitter.

Domstolen anser sig inte ha tillräckligt underlag för att kunna avgöra målet på ett rättssäkert sätt. Ett argument för en ny undersökning är enligt rätten att det inte finns någon ordentlig undersökning av Bergwall sedan 1991.

– Jag hade kunnat satsa en månadslön på att vi inte skulle få ett definitivt besked i dag, utan att det skulle komma ett beslut om en ny psykiatrisk utredning. Om vården skulle upphöra skulle det meddelas i en dom och inte i ett beslut, säger advokat Thomas Olsson.

Han fortsätter:

– Vid förhandlingarna framgick det att Säters underlag för tvångsvård var bristfälligt. När förutsättningarna för tvångsvård är så bristfälliga är det märkligt att man nu försöker komplettera beslutet i stället för att definitivt besluta om att upphöra med den rättspsykiatriska vården.

Även om undersökningen ska vara klar först i december är Thomas Olsson övertygad om att Sture Bergwall kan fira jul i frihet.

- Det finns inget legalt utrymme att fortsätta tvångsvården av honom.

Överläkaren: Risk för återfall

I förvaltningsrättens beslut står det att rättsmedicinalverkets yttrande "särskilt ska belysa om det inte längre till följd av den psykiska störning som föranlett beslutet om särskild utskrivningsprövning finns risk för att Sture Bergwall återfaller i brottslighet som är av allvarligt slag."

Under förhandlingen i måndags hävdade Bergwall att han är frisk, medan överläkare Vladislav Ruchkin från Säters sjukhus krävde fortsatt vård. Ruchkin öppnade dock för att ge Bergwall större frihet, för att på sikt förbereda en utslussning.

Han kallar dagens beslut "onödigt":

– Det är inget problem med en ny utredning, men det kommer ju inte att ändra på diagnosen, säger han.

Ruchkin anser att rätten redan borde ha tillräckligt med underlag för att fatta beslut.

Bergwall måste godkänna

Sture Bergwall själv förnekade det helt.

Försvaret å sin sida hade bland annat kallat Sten Levander, professor i psykiatri, som hördes på telefon.

Levander anser inte att Sture Bergwall har en allvarlig psykisk störning enligt dagens terminologi, och inte heller att det finns en stor risk för återfall i brott.

Bergwall måste själv godkänna den nya undersökningen enligt rätten. Undersökningen ska göras vid Rättsmedicinalverkets avdelning i Göteborg. Orsaken är att den nuvarande verksamhetschefen i Stockholm var ansvarig för den senaste rättspsykiatriska undersökningen av Bergwall.

Undersökningen ska genomföras, "huvudsakligen", på Säters sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.