Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny upptäckt: Blodprov kan avslöja alzheimer

Blodprovet kan avslöja alzheimer redan 20 år innan sjukdomen brutit ut.
Professorn Oskar Hansson har lett en forskningsgrupp som upptäckt ett protein som enbart ökar vid alzheimer.
Med blodprovet är det möjligt att se om man har alzheimer 20 år innan symptomen visas. Genrebild.Foto: Colourbox

Ett blodprov som avslöjar alzheimer har nu tagits fram. Forskningsgenombrottet uppmärksammas i den medicinska tidskriften JAMA.

– Det stora nu är att man med ett enkelt blodprov är på samma nivå som dyra avancerade metoder. Det är 90 till 95 procent säkert, säger Oskar Hansson som lett den internationella studien. 

Genombrottet består av två delar. Dels att forskarna lyckats ta reda på ett ämne som ökar enbart vid alzheimer och dels att de tagit fram en mätmetod som fungerar berättar Oskar Hansson professor vid Lunds universitet.

Enligt JAMA är det beräknat att omkring 100 miljoner människor världen över kommer att ha alzheimer 2050. Världshälsoorganisationen framhåller att en viktig del i att i att optimera behandlingen av sjukdomen är tidig diagnostik. 

”Det skulle förståss förenkla det väldigt mycket,” säger Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska institutet.Foto: STEFAN ZIMMERMAN / PRESSBILD KAROLINSKA INSTITUET

Biomarkörer, eller blodprov, har därför varit ett hett ämne under den internationella alzheimerkonferensen som pågår digitalt denna vecka berättar Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska institutet. 

Hon är positiv till genombrottet men tror inte att det kommer räcka med enbart ett blodprov, utan att det även kommer behövas en noggrann undersökning av patienten.

– Men det skulle vara mycket lättare förstås än jämfört med att man måste ta ryggmärgsvätskaprov eller den här invasiva med hjärnkameran, petundersökning. Så det skulle förståss förenkla det väldigt mycket, säger Miia Kivipelto.

Ett protein som bara ökar vid alzheimer

Att tidigt kunna se att en person har alzheimer kommer enligt JAMA vara ännu viktigare när det finns mediciner mot sjukdomen. 

Vid alzheimer sker två huvudsakliga förändringar i hjärnan, dels ansamlas beta-amyloid och senare i sjukdomen ansamlas ett protein som heter Tau. 

– Det är viss variant av det här Tau-proteinet som vi nu kan mäta. Vi utvecklade det först för att kunna mäta det i ryggmärgsvätska och då såg vi att den här varianten av Tau var bättre än andra markörer som vi tidigare studerat och nu, nu har vi utvecklat teknik så att vi även kan mäta den här varianten i blod, berättar Oskar Hansson. 

Forskarna har testat att mäta något de kallar P-tau217. Ett protein som enbart ökar vid alzheimer och inte vid andra hjärnsjukdomar. 

– Det stora nu är att ett enkelt blodprov, som är enkelt för patienten att ta, är lika bra som de avancerade mycket dyrare proverna, säger Oskar Hansson. 

Upptäckten kommer enligt honom förenkla och minska kostnaderna för provtagning men också göra det smidigare att sålla ut vilka som har och inte har alzheimer. 

Friska kommer inte testas

Metoden kommer användas när folk upplever symptom och söker vård. Även om blodprovet kan avslöja alzheimer redan 20 år innan sjukdomen brutit ut kommer man inte till en början använda det för att ta reda på om friska på sikt kommer att drabbas. 

– Man skulle kunna använda det så. Men vi kommer nog inte göra det i verkligheten utan man kommer testa dem som söker för symptom. Det finns ingen anledning till att använda det till att bara testa om man kommer få alzheimer då det inte finns något effektivt och säkert läkemedel att använda, säger Oskar Hansson. 

– Hade vi haft ett säkert och effektivt läkemedel då kan man tänka sig en screening på friska äldre. Men utan en effektiv medicin finns det ingen anledning att veta. 

Blodproverna ska nu ut på kliniskprövning och inom tre år tror Oskar Hansson att det använd inom vården i flera länder. 

– Jag kan tänka mig att Sverige kommer ligga lite mer i framkant och att de används i Sverige redan inom två år. En ny metod måste vara säker.

Elliot, 18, hade aggressiv cancer – läkare fann inte sjukdomen i tid

Elliot dog av aggressiv cancer – sjukdomen hittades för sent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.