Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny undersökning: Det vill det grekiska folket

"Inbrotten kan öka. Det kan till och med bli anarki", Xristos Kakarantzas, 23 år, militär. Foto: Kristofer Sandberg
"Jag vet inte vad som händer, allting verkar gå fram och tillbaka och nu ska vi ha en folkomröstning. Men många av oss vet inte ens vad röstningen ska handla om", sägerMaria Thanasias, 63 år, pensionär. Foto: Kristofer Sandberg

"Jag litar på vår statsminister" säger Frosso och Friday Tsakmakidou.

Foto: Kristofer Sandberg
Efter beskedet om att stödprogrammet lagts ned har panik brutit ut i landet. Enligt BBC var det rusning till bankomaterna i går kväll – grekerna vill helt enkelt ta ut sina pengar eftersom de inte vet vad de har att vänta här näst. Foto: Simela Pantzartzi/Epa/TT

Den grekiska krisen fördjupas nu och landet står på randen till kaos.

Den Grekiska regeringen har begärt att få ökat likviditetsstöd från Europeiska centralbanken.

Men på söndagen sa ECB nej.

På måndagen håller Greklands banker stängt - och de kommer sannolikt hålla stängt i flera dagar.

Nu fruktar många att landet står inför en tuff tid.

– Försämras situationen ännu mer kan det bli anarki, säger Xristos Kakarantzas, 23 år, boende i Aten.

Oroas du över krisen i Grekland?

Att stödprogrammet till Grekland inte förlängs efter månadsskiftet var ett besked som slog ner som en bomb under lördagen.

Och sent i natt kom nästa skräll – Greklands parlament röstade ja till en folkomröstning om lånevillkoren – trots att stödprogrammet alltså inte förlängts.

Något som gjort många förvirrade.

– Jag vet inte vad som händer, allting verkar gå fram och tillbaka och nu ska vi ha en folkomröstning. Men många av oss vet inte ens vad röstningen ska handla om, säger Maria Thanasias, 63 år, pensionär och boende i Aten.

ECB ökar inte likviditetsstödet

På söndagen meddelade Europeiska centralbanken att de skulle hålla likviditetsstödet i nödlägen, ELA (Emergency liquidity assistance) som har backat upp grekiska banker de senaste veckorna på samma nivå som tidigare - trots att den grekiska regeringen begärt en ökning, enligt The New York Times.

Kort därefter träffades Grekiska regeringstjänstemän och banker för ett krismöte i Aten.

Vid mötet beslutades att Greklands banker stänger på måndagen, uppger BBC.

Tsipras kritiserade beslutet

I ett tv-sänt tal på söndagskvällen kritiserade Greklands premiärminister Alexis Tsipras ECB:s beslut.

– Det är nu mer än tydligt att beslutet syftar till att utsätta grekiska folket för utpressning och förhindra att folkomröstningen genomförs på ett demokratiskt och smidigt sätt, sa han i talet enligt AP.

På söndagskvällen sa Tsipras inget om hur länge bankerna kommer att hållas stängda.

Men enligt två tjänstemän inom den finansiella sektorn kommer bankerna sannolikt förbli stängda i flera dagar, enligt AP.

Atenbörsen kommer också att hålla stängt på måndagen och ett tak för kontantuttag på 60 euro kommer att införas för att hindra bankerna från att kollapsa, enligt Reuters.

"Finns inga kontanter"

Samtidigt fortsätter livet som vanligt i staden. Taxichaufförerna på torget framför parlament plockar upp turister för rundtur i staden. Det är stekhett och andas avgaser. Några nyanlända tågluffare frågar efter bussen till hamnen för vidare transport ut i den grekiska övärlden.

Men bakom lugnet sprider sig oroligheter. Xristos Kakarantzas bor i Aten och han är orolig för landets framtid.

– Vi har redan fått högre skatter samtidigt som genomsnittslönen är låg. Det finns ingen balans, säger han och fortsätter:

– Försämras situationen ytterligare i landet kan det bli svårt. Inbrotten kan öka – det kan till och med bli anarki.

Xristos vittnar även om fullständigt kaos i stadens bankomater. Under gårdagen var köerna långa eftersom alla greker ville ta ut sina pengar i rädsla för framtiden – och i dag är många bankomater tomma.

– Det finns inga kontanter i dag, säger Xristos.

Folkomröstningen chockade

Det var under fredagen som Greklands premiärminister Alexis Tsipras chockade alla genom att besluta att låta grekerna folkomrösta om lånegivarnas förslag. Något som skulle betyda att tidsfristen för stödprogrammet var tvungen att skjutas upp – vilket fick euroländerna att backa och dra tillbaka programmet. Beslutet om folkomröstning kom efter att Euroländernas finansministrar och representanter för Grekland hade suttit i förhandlingar i flera dagar.

Men trots premiärministers agerande har många greker kvar sitt stöd för sin statsminister.

– Jag bryr mig inte om beslutet. Det som kommer kommer. Det är klart att beslutet påverkar mig. Jag hoppas det bästa för mig och för Grekland. Jag litar på vår statsminister, säger Frosso Tsakmakidou, 31 år, från Thessaloniki.

"Vi måste tro att det blir bra"

Innan förhandlingarna började hade EU och den Internationella valutafonden (IMF) lovat att stötta Grekland med drygt 70 miljarder kronor – så länge de gick med på en rad reformer. Pengar som hade varit direkt nödvändiga för Grekland, eftersom de innan månadsskifte måste få ihop svindlande 1,5 miljarder euro för att kunna betala sina skulder till IMF. Med gårdagens besked blir det onekligen svårt, och många fruktar nu att landet kommer gå i konkurs.

Tanken bakom beslutet om folkomröstning är att grekerna själva ska få bestämma om de vill acceptera avtalet med de internationella långivarna.

– Jag tror det kan bli bra för vårt land. Jag tror att vi kommer ha en hel del svåra dagar framför oss men sedan så får vi det bättre, säger Friday Tsakmakidou, 51 år, hjälparbetare på Action Aid, från Thessaloniki.

– Samtidigt är vårt dagliga liv detsamma från dag till dag. Det är snarare oron som förändras. De ständiga nyheterna i media om krisen i vårt land. Vi måste tro på att det kommer bli bra, fortsätter hon.

Det vill folket

Två tidiga opinionsundersökningar efter gårdagens besked visar att en majoritet av grekerna faktiskt stöder en uppgörelse med de internationella långivarna, skriver Reuters.

Den ena undersökningen är gjord av Alco Polling Institute, och publicerades i dagens nummer av den grekiska tidningen Proto Thema. I den sade hela 57 procent av de tillfrågade grekerna att de var positiva till en överenskommelse med långivarna, medan 29 procent ville bryta med dem. Tusen personer var tillfrågade i den här undersökningen, uppger Reuters.

I en annan undersökning, gjord av Kapa Research, uppgav 47 procent att de skulle rösta ja, medan 33 procent uppav att de skulle rösta nej. I den här undersökningen var det drygt tusen greker som tillfrågades. 48 procent uppgav dessutom att de inte skulle stödja regeringen om de gjorde något som skulle riskera att Grekland hamnade utanför eurozonen.

Den 5 juli ska folkomröstningen hållas, har Greklands premiärminister Alexis Tsipras sagt.