Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny ubåtskränkning kan finnas på bild

DN avslöjar att försvaret jagade en kränkande ubåt ända inne i Stockholms inlopp.

Insatsen inleddes efter att en privatperson lyckats fotografera ett misstänkt ubåtstorn mellan Nacka och Lidingö.

Försvarsmakten bekräftar för Expressen att man inledde en ny insats – bara en vecka efter att spaningsinsatsen i Stockholms skärgård avslutats.

En vecka efter att Försvarsmakten avslutat spaningsinsatsen i Stockholms skärgård i höstas inleddes en ny ubåtsjakt. Det var ett larm från en privatperson som utlöste den nya spaningsinsatsen.

Observationen ska ha gjorts den 31 oktober i farleden mellan Lidingö och Nacka – mitt i Stockholms inlopp.

Enligt källor till DN ska personen som gjorde observationen ha lång militär erfarenhet och ha tagit en bild på den misstänkta ubåten.

– Det ser ut som ett svart ubåtstorn. Det syns också flera andra fartyg som normalt trafikerar farleden, som Finlandsfärjorna, säger en av DN:s källor till tidningen som beskriver fotografiet som av högre kvalitet än det som försvarsmakten publicerade i höstas.

Ubåten ska ha gått in mot Stockholm och sågs i närheten av ön Stora Höggarn.

– Man går inte in så här långt mot Stockholm för skojs skull. De här uppgifterna pekar på en allvarlig inträngning mot centrala Stockholm, säger en annan av DN:s källor.

Uppgifterna togs på så stort allvar att försvaret inledde en insats bara en timme senare. Korvetten HMS "Malmö" och personal på land sattes in för spaningar längs Stockholms inlopp.

Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten, bekräftar att observationen gjorts och att den ledde till en spaningsinsats vid Stockholms inlopp.

– Sagesmannen bedömdes som trovärdig när vi pratade med honom. Vi hade fartyg i närheten och möjligheten att söka på land så vi verkade på den här observationen, säger han till Expressen.

Spaningarna blev dock resultatlösa, men i den efterföljande analysen har observationen klassats som en "möjlig ubåt" – den tredje klassen på försvarsmaktens sexgradiga skala.

– Bilden visar ett föremål med fart som går genom vattnet. Vi bedömer det som en "möjlig ubåt". Men vi kommer inte längre i vårt analysarbete, säger Philip Simon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.