Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny toppnotering för Sverigedemokraterna

SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Roger Vikström

Sverigedemokraterna går framåt i opinionsmätningarna.

Partiet får nu stöd av 8,8 procent av väljarna i DN/Ipsos mätning – och ökningen går hand i hand med de ökade varslen i landet.

– Vi vet att det som utmärker deras väljare är att de är mer oroliga för framtiden, säger Andreas Johansson Heinö till DN.

SD:s starkaste väljargrupper

Arbetare: 17,4 %

LO-anslutna: 13,7 %

Lågutbildade (grundskola): 13,1 %

Män: 11,3 %

Lågutbildade (gymnasium): 11,2 %

Källa: DN/Ipsos, 8-27 november

Opinionsinstitutet Ipsos inledde novembers väljarbarometer strax innan Expressens avslöjanden om Sverigedemokraterna. Men trots skandalerna med järnrör och främlingsfientliga uttalanden har SD inte tappat väljare. Tvärtom får partiet sitt bästa resultat någonsin, skriver Dagens Nyheter.

Undersökningen avslutades innan den senaste skandalen som fick riksdagsledamoten Lars Isovaara att avgå. Siffrorna är upp 0,3 procentenheter jämfört med förra mätningen och uppgången är inte statistiskt säkerställd.

En tydlig trend i Sverigedemokraternas uppgång är att den går hand i hand med de ökade varslen. Dagens Nyheter har jämfört arbetsförmedlingens statistik över lagda varsel med SD:s framgångar och de två kurvorna går nästan parallellt.

Mer känsliga väljare

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö, vid Göteborgs universitet, finns det en tydlig koppling mellan varslen och framgångarna för SD.

– Vi vet att det som utmärker deras väljare är att de är mer oroliga för framtiden, att de är ekonomiskt svagare och har en svagare ställning på arbetsmarknaden och är mer känsliga. Det är rimligt att det är i den typen av faktorer man letar förklaringen till den här uppgången, säger han till DN.

I opinionsmätningen backar Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Framåt går Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Folkpartiet ligger kvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.