Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny toppmätning för Åkesson och SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sverigedemokraterna får en ny toppnotering i TV4/Novus senaste opinionsmätning, som publiceras i dag.

Partiet blir riksdagens tredje största och ökar kraftigt bland kvinnor.

- De mediala stormar vi upplevde i höstas stärkte oss, även i opinionen, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna få 10,2 procent av väljarstödet. Bara Socialdemokraterna och Moderaterna är större i Novus senaste mätning.

- Jag tror också att Moderaternas något misslyckade försök att spela invandringskritiska genom att låta Billström göra spetsiga uttalanden om invandringspolitiken har gynnat oss. Visst kokar det ordentligt i de moderata leden, det märker vi varje dag på mejl och samtal från besvikna före detta moderater, säger Jimmie Åkesson.

Enligt TV4/Novus väljarbarometer går partiet framåt med 0,8 procentenheter. Även om förändringen är för liten för att vara statistiskt säkerställd är trenden tydlig. Sedan oktober 2012 har SD stadigt ökat med 3,7 procentenheter i Novus mätningar.

Ökar bland kvinnor

- Särskilt markant är ökningen bland kvinnor. SD brukar ligga på 4,3 procent bland kvinnliga väljare men nu ligger de på 7,6 procent, säger Torbjörn Sjöström, Novus vd.

Samtidigt vaknar alliansens partiledare upp med en baksmälla efter korvgrillningen i Maramö: samtliga borgerliga partier minskar och både Kristdemokraterna och Centerpartiet hamnar återigen under riksdagsspärren i februarimätningen. Den gjordes dock före Maramöträffen.

Olof Ruin, professor emeritus vid Stockholms universitet, är starkt kritisk till den nuvarande parlamentariska situationen:

- Regeringen markerar lite väl mycket oenighet, det har att göra med de små partiernas nervositet. Jag tycker inte att man förstår att uppträda som en minoritetsregering ska göra. Det vill säga att söka sig ut över hela det politiska fältet för breda överenskommelser. Om jag vore moderat strateg skulle jag bryta koalitionen nu, och låta partierna gå fram för sig.

Hur skulle du rösta om det var val till riksdagen i dag?

Undersökningsperiod: 28 januari- 24 februari 2013.

Metod: Telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre.

Antal tillfrågade: 2000.

Andelen osäkra väljare: 16,8 procent.

Mätinstitut: Novus.

Beställare: TV4 Nyheterna.

Ingen av de uppmätta förändringarna är tillräckligt stor för att vara statistiskt säkerställd.

FAKTA

Jimmie Åkesson, SD, partiledare:

- Det är skönt att vi har en tydlig uppgång under så lång tid, det stärker oss i vårt arbete. Samtidigt ska vi vara medvetna om att partisympatier går lite upp och ner och inte låta oss nedslås den dagen vi backar något.

Aron Etzler, V, partisekreterare:

- Vi förbereder oss på att öka och vi kommer inte vara nöjda med något annat. Vi behöver ökat stöd för att sätta stopp för girighet inom vård och skola.

Nina Wadensjö, S, kommunikationschef:

- Det är en typisk mellanvalsmätning med små förändringar där resultaten inte är statistiskt säkerställda. Vi har presenterat en hel del förslag som tagits väl emot men å andra sidan har regeringssidan aktivt undvikit att prata konkret politik och Moderaterna har dessutom duckat debattutmaningarna. Jag hoppas och tror på mer aktivitet i den politiska debatten framöver.

Anders Wallner, MP, partisekreterare:

- Om en sådan här mätning skulle vara ett valresultat i riksdagen, gör det att den som påstår i dag att det bara finns ett regeringsalternativ i Sverige har ganska tunt på fötterna. En S och MP-kombination är till exempel större än vad den kvarvarande alliansen är.

Michael Arthursson, C, partisekreterare:

- Nu krävs att vi är både envisa och tålmodiga. Vi måste tydligare visa upp vad Centerpartiet gör för skillnad i politiken. Det handlar om insatser för fler jobb åt unga, minskade klimatutsläpp och att alla delar av Sverige ska utvecklas.

Nina Larsson, FP, partisekreterare:

- Det finns inga genvägar, vi måste fortsätta jobba hårt för att skapa en bättre skola och nå ut med våra idéer för framtiden. Inom kort lanserar vi förslag till nytt partiprogram.

Kent Persson, M, partisekreterare:

- Vi fortsätter att fokusera på att utveckla vår politik, särskilt med fokus på jobben. Vi har återupprättat arbetslinjen, nu gäller det att få den att omfatta fler.

- Vår politik gör det mer lönsamt att arbeta och skapar bättre förutsättningar för att jobben ska bli fler. Det är enbart genom att få fler i arbete som välfärden kan värnas.

Acko Ankarberg Johansson, KD, partisekreterare:

- Vi ligger fortfarande långt ifrån önskvärd nivå. Därför fortsätter vi med politikutveckling. Vi arbetar med skolpolitiken där vi kommer med nya förslag. Vi har nyligen presenterat en förbättrad a-kassa och halverad sjuklön för företag, förslag som är viktiga för jobb och tillväxt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.