Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NY Times: Trump ljög varje dag i 40 dagar

New York Times har sammanställt en lista över alla Donald Trumps lögner.
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump talade osanning varje dag under sina första 40 första dagar som president. Och lögnerna fortsätter. Detta enligt en lista som den starkt Trumpkritiska tidningen New York Times presenterar.

Sanning och politik hör inte alltid ihop. Men president Donald Trump tycks slå alla rekord när det gäller lögner och missledande uttalanden.

Tidningen New York Times har ställt samman "den definitiva listan" över alla Trumps lögner. Den innehåller 74 osanningar under hans 113 dagar i ämbetet.

Bland dem påståendet att Sverige utsattes för en terroristattack i februari och den hittills senaste: att Parisavtalet om klimatet skulle vara bindande.

På listan finns klassiker som att publiken vid Trumps installation var "den största någonsin" och att "mellan tre och fem miljoner illegala röster" gjorde att han inte fick störst antal röster i valet.

"Obama avlyssnade mig"

Samt påståendena att "Obama avlyssnade mig i Trump Tower" och att USA är "det högst beskattade landet i världen".

Under Trumps första 40 dagar i Vita huset gick inte en dag utan att en offentlig osanning eller ett missledande uttalande passerade hans läppar. Sedan dess har tempot avtagit något.

"Det saknar helt enkelt motstycke att en amerikansk president tillbringar så mycket tid med att tala osanning", heter det i New York Times artikel av krönikören David Leonhardt och opinionssidans grafiske redaktör Stuart Thompson. 

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/837989835818287106

"Alla presidenter har naggat sanningen i kanten eller dragit till med en jättelögn någon gång. Ingen annan president – från något parti – har uppfört sig som Trump. Han försöker skapa en atmosfär i vilken verkligheten är irrelevant", skriver de.

New York Times är i likhet med många andra liberala amerikanska tidningar starkt kritisk till Donald Trump. Och presidenten ser tidningen som en fiende som sprider "fake news" (falska nyheter) – och kallar den "den misslyckade New York Times".

Den här massiva lögnlistan lär inte förbättra relationerna mellan USA:s president och landets mest kända tidning.

"Varje osannaning är inte avsiktlig"

Artikelförfattarna skriver att de tagit med både uppenbara lögner och missledande uttalanden.

"Varje osanning är inte avsiktlig från Trumps sida. Men det vore höjden av naivitet att föreställa sig att han bara gör hederliga misstag. Han ljuger", skriver de.

De påpekar att fram till den 1 mars talade Trump osanning offentligt varje dag. De markerar "lögndagarna" med rött i sina diagram – och månaderna januari och februari är helt röda. Därefter lyser det mindre rött; i maj och juni förekommer till och med flera dagar i rad utan en osanning.

New York Times har i en kalender markerat Donald Trumps "lögndagar" i rött.
Foto: Skärmdump/New York Times

De lögnfria dagarna inträffar när Trump avstår från Twitter, golfar eller är upptagen med utlandsresor, enligt författarna.

De påpekar att Donald Trumps anhängare fortfarande har förtroende för honom, enligt opinionsmätningarna. Men det  allmänna förtroende för honom har sjunkit något. Som mest ansåg 42 procent av amerikanarna i början av april att presidenten är ärlig, i dag är siffran runt 37 procent.

Trumps många lögner

President Donald Trump har talat osanning 74 av 113 dagar sedan han tillträdde som president, enligt New York Times. 

Här är 25 av dessa lögner:

21 januari. "Jag ville inte gå in i Irak. " (Han var för invasionen innan han var emot den.)

21 januari. "Time magazine – jag har varit på omslaget 14 eller 15 gånger. Jag tror vi har ett alla tiders rekord i Time magazines historia." (Trump var på omslaget 11 gånger, president Nixon var det 55 gånger.)

23 januari. "Mellan tre och fem miljoner illegala röster gjorde att jag förlorade majoriteten av folkets röster". (Det finns inga bevis för illegalt röstande.)

25 januari. "Publiken var den största någonsin. Den här folkmassan är massiv. Se hur långt bak den går." (Officiella flygfoton visar att det var mycket större publik på Obamas installation 2009.)

25 januari. "När president Obama höll ett tal här får två veckor sedan, ett mycket trevligt tal. Två människor sköts till döds under hans tal." (Inga ihjälskjutna offer rapporterades i Chicago den dagen.)

28 januari. "Rapporteringen om mig i @nytimes och @washingtonpost har varit så falsk och arg att Times faktiskt bad sitt minskande antal prenumeranter och läsare om ursäkt." (New York Times bad aldrig om ursäkt.)

3 februari. "Yrkesanarkister, slagskämpar och betalda demonstranter visar att de miljoner människor som röstade för mig hade rätt." (Det finns inga bevis för betalda demonstranter.)

7 februari. "Antalet mord i vårt land är det högsta på 47 år, eller hur? Visste ni det? 47 år." (Siffran var högre på 1980- och -90-talen.)

7 februari. "Jag sparade mer än 600 miljoner dollar. Jag blev involverad i förhandlingarna om stridsplanet F-35." (Försvarsdepartementet beräknade detta prisfall innan Trump tillträdde.)

16 februari. "Walmart meddelade att de ska skapa 10 000 jobb i USA bara i år på grund av våra olika planer och initiativ." (Jobben är ett resultat av företagets investeringsplaner som presenterades i oktober 2016.)

18 februari. "Det fanns inget sätt att kontrollera alla dessa människor. Det fanns ingen dokumentation. Det fanns ingenting." (Flyktingars bakgrund kontrolleras många gånger, det kan ta upp till två år.)

18 februari. Se vad som händer i Tyskland, se vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem kunde ha trott det?" (Trump antydde att det varit en terroristattack i Sverige, men något sådan hade inte ägt rum.)

24 februari. "Obamacare täcker mycket få människor – och dra ifrån den siffran alla som hade bra sjukförsäkring som de gillade och som togs ifrån dem." (Obamacare ökade täckningen med runt 20 miljoner personer netto.)

4 mars. "Fruktansvärt! Fick just reda på att Obama avlyssnade mig i Trump Tower precis före segern. Inget upptäcktes." (Det finns inget bevis för avlyssning.)

7 mars. "122 ondsinta fångar, som släpptes från Gitmo av Obama-administrationen, har återvänt till slagfältet. Ännu ett förskräckligt beslut!" (113 av fångarna släpptes av president George W Bush.)

15 mars. "Jag sparade 725 miljoner dollar på flygplanen. Tog mig troligen en halv timme." (Mycket av nedskärningarna hade planerats redan före Trump.)

22 mars. "Jag gör ett uttalande, alla blir galna. Två dagar senare har de massiva kravaller och död och problem." (Oroligheter bröt ut i Sverige två dagar efter ett Trumputtalande, inga dog.)

22 mars. "Nato är föråldrat för de kämpar inte mot terrorism." (Nato har bekämpat terrorism sedan 1980-talet.)

11 april. "Jag gillar Steve, men ni måste komma ihåg att han inte var inblandad i min kampanj förrän mycket sent. Jag hade redan besegrat alla senatorer och guvernörer, och jag kände inte Steve." (Han kände Steve Bannon sedan 2011.)

28 april. "Handelsunderskottet med Mexiko är nära 70 miljarder dollar, också med Kanada är det ett handelsunderskott på 17 miljarder dollar." (USA hade ett överskott på 8,1 miljarder dollar i handeln med Kanada 2016.)

4 maj. "Vi är den högst beskattade nationen i världen." (USA har inte de högsta skatterna i världen.)

4 maj. "Ingen utom journalisterna bryr sig om mina deklarationer. " (Opinionsmätningar visar att de flesta amerikaner bryr sig om dem.)

12 maj. "Historien om att det fanns samröre mellan ryssarna och Trumpkampanjen fabricerades av demokraterna som en förevändning för att de förlorade valet." (FBI utredde frågan före valet.) 

7 juni. "Minst sju döda och 48 skadade i en terrorattack och Londons borgmästare säger att det "finns ingen anledning att oroa sig." (Borgmästaren talade uttryckligen om större polisnärvaro på gatorna.)

21 juni. "Alla säger att det är 'inte bindande'. I helvete att det inte är bindande." (Parisavtalet om klimatet är inte bindande – och Trump sade det själv när han meddelade att USA lämnar avtalet.)


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.