Äggstocks- och endometriecancer är två mycket vanliga typer av gynekologisk cancer, ungefär två procent av alla kvinnor drabbas av någon av dessa sjukdomar under sin livstid. Den förstnämnda är dessutom en väldigt farlig cancerform där dödligheten är hög, eftersom cancern ofta upptäcks sent.
Uppsalaforskarna har undersökt 250 000 kvinnor och hade hypotesen att risken för cancerformerna skulle vara mindre hos de kvinnor som tagit p-piller – vilket stämde.
– Men att effekten skulle vara bestående i många, många år efter att kvinnorna slutat med p-piller, det var det mest fantastiska med studien, säger Therese Johansson, doktorand vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.
Den skyddande effekten fanns kvar i uppåt 30 år.
Teorin: Minskad celldelning
Exakt varför p-piller minskar risken för ovan nämnda cancerformer är oklart.
– Den starkaste och mest troliga teorin man har i dag är att p-piller förhindrar ägglossningen och det innebär att celldelningen minskas. Minskad celldelning innebär också en minskad risk för att mutationer och cancer kan uppstå, förklarar Therese Johansson och fortsätter:
– Vi trodde att bröstcancerrisken, som vi också tittade på, skulle vara ökad eftersom många tidigare studier visat det. Men där såg vi knappt någon effekt alls. Då har vi ändå gjort en väldigt omfattande studie med 250 000 kvinnor, så det var ju väldigt positivt!
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research, var det framför allt äldre generationer av p-piller (så kallade kombinationspiller) som forskarna tittade på. Framöver vill Therese Johansson studera sambandet mellan andra preventivmetoder och risken för cancer.
”Det är sanna resultat”
Helena Kopp Kallner, överläkare i gynekologi vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, säger att man har känt till att p-piller skyddar mot vissa cancerformer länge. Däremot kan man lite förenklat säga att Uppsalaforskarna har lyckats visa detta på ett annat sätt. Och det är viktigt.
– Ju fler olika metoder man kan visa det här på desto mer sant blir det, kan man säga. Vi kan säga till patienterna: ”Det här har visats på massa olika sätt, det är sanna resultat”, säger Helena Kopp Kallner.
Hon förklarar att kvinnor som har genetiska anlag för att drabbas av bröst- och äggstockscancer rekommenderas att ta p-piller.
– Bröstcancer kan vi behandla och den screenar vi extra för hos dessa kvinnor för, så den hittar vi. Äggstockscancer är den cancer de här kvinnorna dör av. De kan få ett skydd mot äggstockscancern och bevara sin fertilitet, säger Helena Kopp Kallner.
LÄS MER: ”Hur djup är en vagina – är min helt normal?”
LÄS MER: För- och nackdelar med alla preventivmedel
LÄS MER: Johanna, Jennifer & Lisa: Så hittade vi rätt p-medel