Skillnaden mellan en vanlig fullmåne och en supermåne. Foto: WikicommonsSkillnaden mellan en vanlig fullmåne och en supermåne. Foto: Wikicommons
Skillnaden mellan en vanlig fullmåne och en supermåne. Foto: Wikicommons
Supermånen är knuten till en mängd olika oförklarliga fenomen. Foto: MANUEL BRUQUE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSupermånen är knuten till en mängd olika oförklarliga fenomen. Foto: MANUEL BRUQUE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Supermånen är knuten till en mängd olika oförklarliga fenomen.  Foto: MANUEL BRUQUE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ny supermåne – redan i kväll

Publicerad

Det är den klarast lysande himlakroppen på stjärnhimlen.

Vi har alltid varit fascinerade av månen. Så mycket att den fått en egen veckodag i kalendern.

Här är alla månhändelser under 2018 du inte får missa.

Jo, den första dagen i veckan är måndag. Och månen påverkar våra liv, men kanske inte så mycket som vi gärna vill tro.

Eftersom månen rör sig runt jorden i en elliptisk bana och inte helt rund, så befinner den sig på olika stort avstånd från jorden beroende på när i månaden vi befinner oss.

Månen tar ett varv runt jorden på 29 dygn, 12 timmar, 43 minuter och 12 sekunder. Den vänder alltid samma sida mot jorden och färdas i en hastighet av cirka 1 kilometer per sekund, eller 3 700 kilometer i timmen.  

Vad är en supermåne?

Supermåne är ett ord som uppfanns 1979 av astrologen Richard Nolle. Astronomerna i sin tur kallar fenomenet perigeum-syzygy. Månen ska då vara nära jorden, samtidigt som det är fullmåne. Ett fenomen som inträffar ungefär en gång om året.

En supermåne lyser 30 procent klarare och är 14 procent större än under mikromånen.

Vad är en mikromåne? 

Mikromånen är motsatsen till supermånen. Fortfarande fullmåne, men nu ska månen vara så långt från jorden som möjligt.

När sker nästa supermåne?

Nästa supermåne kan ses onsdagen 3 januari 2018 klockan 22.50, om du har tur. SMHI har dystra prognoser och säger att stora delar av landet täcks av ett molntäcke. 

 

LÄS MER: Supermåne på gång igen – nu ännu större 

 

Nästa riktiga supermåne kan (förhoppningsvis) ses måndagen 21 januari 2019.

Sedan, enligt norska Time and date:

19 februari 2019.

9 mars 2020.

8 april 2020.

När är nästa solförmörkelse?

Solförmörkelse är när solen, månen och jorden står i en rak linje och där månen skymmer solen. En fullständig solförmörkelse är mycket ovanlig, men partiella förekommer flera gånger om året, fast då inte synliga över hela jorden.

Nästa partiella solförmörkelse som kan ses i Sverige sker 11 augusti 2018 klockan 10.49. Vill du sen se en total solförmörkelse till varje pris, får du resa till Latinamerika den 2 juli 2019.

Nästa totala solförmörkelse i Europa sker 8 april 2024. Därefter i rask takt 12 augusti 2026 och 2 augusti 2027. 

Vilka andra förmörkelser kan vi hoppas på?

Norra och östra Europa kan uppleva en total månförmörkelse 31 januari 2018. Stora delar av Europa får samma sak 27–28 juli 2018.

Under 2019 blir det en total månförmörkelse 20–21 januari. 

11 november 2019 inträffar något så spännande som en Merkuriuspassage, när den innersta planeten, Merkurius, passerar framför solen sett från jorden. Var mycket försiktig om du vill se Merkurius. Händelsen kan inte ses med blotta ögat. Använd utrustning som vid solförmörkelse för att inte skada synen. Nästa Merkuriuspassage äger rum 13 november 2032.

Venuspasagen 2004.Foto: Wikicommons

Den mer ovanliga Venuspassagen, (samma sak, fast Venus) ägde rum senast 6 juni 2012. Nästa gång händelsen syns är 11 december 2117, alltså om cirka 100 år, fast inte i Sverige. 

Blodmåne.Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Vad är en blodmåne?

Blodmåne är ett annat namn för månförmörkelse, där det dessutom är fullmåne. Solen, jorden och månen ska stå i linje, med jorden i mitten. Namnet kommer från färgen, där månen ser ut att vara röd.

Nästa totala månförmörkelse sker 31 januari 2018, följt av 27–28 juli.

Den som vill se något så häftigt som blodmåne och supermåne samtidigt får dock vänta till 2033.

Hur påverkas vi av månen?

Månen påverkar tidvattnet, vilket är märkbart på ett litet antal platser på jorden. Dessutom påverkar månen mängden regn på jorden med cirka 1 procent, vilket inte riktigt märks.

Klassisk varulv ur filmen "Varulvens son".Foto: UNIVERSAL / FILMBOLAG UNIVERSAL

Månen i folktro

Folk har sedan urminnes tider trott att månen påverkat folk och mest negativt. Engelska ordet "lunatic", galen kommer från det latinska namnet för månen, luna.

För alla som sett filmer med varulvar vet att de dyker upp endast under fullmåne.

Kolla Mars i juli

Den 31 juli klockan 09.51 kommer planeten Mars att vara så nära jorden den varit sedan 2003. Månen är i skugga, vilket gör det lite mindre svårt att se vår närmaste planet som då är på 57 590 000 kilometers avstånd. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag