Vad är solförmörkelse, supermåne och blodmåne?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En ny blodmåne inträffar 31 januari. Den har tre egenskaper samtidigt – något som bara inträffar vart 150:e år.
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Skillnaden mellan en vanlig fullmåne och en supermåne.
Foto: Wikicommons
Supermånen är knuten till en mängd olika oförklarliga fenomen.
Foto: MANUEL BRUQUE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

2018 hade vi chansen att se tre fenomen på samma gång. Något ingen sett sedan 1800-talet. Det var en "Super Blue Blood Moon", rapporterar Illustrerad vetenskap.

Super-blå-blodmåne är tre fenomen som inträffar samma dag.

Men det händer mer saker på himmeln. Och det här ska du kolla efter.

De här tre sakerna skedde samtidigt med månen den 31 januari 2018:

1. Supermåne. Det betyder att månen är full och befinner sig nära jorden. Det kan vara svårt att se med blotta ögat, men den ser ut att vara 14 procent större och lyser 30 procent starkare än normalt.

2. Blodmåne. Det är en total månförmörkelse när Solen, jorden och månen befinner sig i en rak linje efter varandra. 

3. Blå måne. Det är mer av en astrologisk sak. En blå måne innebär andra fullmånen i samma kalendermåne. Minns att det är 31 dagar i januari.

Av begripliga skäl inträffar inte supermånen och blodmånen exakt samtidigt. Men Nasa sänder live från klockan 11.30. Tyvärr kan du inte se fenomenet från Sverige. Du bör vara i USA, i Stilla havet, i Asien, Australien eller Ryssland för att se något.


LÄS MER: Mäktiga bilder jorden runt på supermånen 


Är inte månen alltid på samma avstånd från jorden?

Nej. Eftersom månen rör sig runt jorden i en elliptisk bana och inte helt rund, så befinner den sig på olika stort avstånd från jorden beroende på när i månaden vi befinner oss.

Månen tar ett varv runt jorden på 29 dygn, 12 timmar, 43 minuter och 12 sekunder. Den vänder alltid samma sida mot jorden och färdas i en hastighet av cirka 1 kilometer per sekund, eller 3 700 kilometer i timmen.  

Vad är en supermåne?

Supermåne är ett ord som uppfanns 1979 av astrologen Richard Nolle. Astronomerna i sin tur kallar fenomenet perigeum-syzygy. Månen ska då vara nära jorden, samtidigt som det är fullmåne. Ett fenomen som inträffar ungefär en gång om året.

En supermåne lyser 30 procent klarare och är 14 procent större än under mikromånen.

Vad är en mikromåne? 

Mikromånen är motsatsen till supermånen. Fortfarande fullmåne, men nu ska månen vara så långt från jorden som möjligt.


LÄS MER: Supermåne på gång igen – nu ännu större 


När sker nästa supermåne?

Nästa riktiga supermåne som kan ses från Sverige inträffar måndagen 21 januari 2019.

Sedan, enligt norska Time and date:

19 februari 2019.

9 mars 2020.

8 april 2020.

När är nästa solförmörkelse?

Solförmörkelse är när solen, månen och jorden står i en rak linje och där månen skymmer solen. En fullständig solförmörkelse är mycket ovanlig, men partiella förekommer flera gånger om året, fast då inte synliga över hela jorden.

Nästa partiella solförmörkelse som kan ses i Sverige sker 11 augusti 2018 klockan 10.49. Vill du sen se en total solförmörkelse till varje pris, får du resa till Latinamerika den 2 juli 2019.

Nästa totala solförmörkelse i Europa sker 8 april 2024. Därefter i rask takt 12 augusti 2026 och 2 augusti 2027. 

Vilka andra förmörkelser kan vi hoppas på?

Norra och östra Europa kan uppleva en total månförmörkelse 31 januari 2018. Stora delar av Europa får samma sak 27–28 juli 2018.

Under 2019 blir det en total månförmörkelse 20–21 januari. 

11 november 2019 inträffar något så spännande som en Merkuriuspassage, när den innersta planeten, Merkurius, passerar framför solen sett från jorden. Var mycket försiktig om du vill se Merkurius. Händelsen kan inte ses med blotta ögat. Använd utrustning som vid solförmörkelse för att inte skada synen. Nästa Merkuriuspassage äger rum 13 november 2032.

Venuspasagen 2004.
Foto: Wikicommons

Den mer ovanliga Venuspassagen, (samma sak, fast Venus) ägde rum senast 6 juni 2012. Nästa gång händelsen syns är 11 december 2117, alltså om cirka 100 år, fast inte i Sverige. 

Blodmåne.
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Vad är en blodmåne?

Blodmåne är ett annat namn för månförmörkelse, där det dessutom är fullmåne. Solen, jorden och månen ska stå i linje, med jorden i mitten. Namnet kommer från färgen, där månen ser ut att vara röd.

Nästa totala månförmörkelse sker 31 januari 2018, följt av 27–28 juli.

Den som vill se något så häftigt som blodmåne och supermåne samtidigt får dock vänta till 2033.

Hur påverkas vi av månen?

Månen påverkar tidvattnet, vilket är märkbart på ett litet antal platser på jorden. Dessutom påverkar månen mängden regn på jorden med cirka 1 procent, vilket inte riktigt märks.

Klassisk varulv ur filmen "Varulvens son".
Foto: UNIVERSAL / FILMBOLAG UNIVERSAL

Månen i folktro

Folk har sedan urminnes tider trott att månen påverkat folk och mest negativt. Engelska ordet "lunatic", galen kommer från det latinska namnet för månen, luna.

För alla som sett filmer med varulvar vet att de dyker upp endast under fullmåne.

Kolla Mars i juli

Den 31 juli klockan 09.51 kommer planeten Mars att vara så nära jorden den varit sedan 2003. Månen är i skugga, vilket gör det lite mindre svårt att se vår närmaste planet som då är på 57 590 000 kilometers avstånd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.