Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny studie: Risk för dödfödslar hos ovaccinerade gravida

Tidigare i veckan berättade Anders Tegnell att vaccinpass för resor kan finnas kvar i flera år.
Arkivbild på gravid kvinna.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare studier har visat på en högre risk för prematur födsel för gravida med covid-19. 

En ny amerikansk studie kopplar nu covid-19 med en ökad risk även för dödfödslar, rapporterar Harvard Medical School.

Samtidigt visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten att vaccinationstäckningen bland gravida i Sverige är låg.

För första gången har forskare från Harvard Medical School upptäckt deltavarianten i blod och moderkakor hos kvinnor som hade dödfödslar och allvarliga graviditetskomplikationer. Forskarnas resultat har rapporterats i Journal of Infectious Diseases.

En växande mängd bevis kopplar SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19, med en ökad risk för graviditetskomplikationer, inklusive dödfödslar. En dödsfödsel beskriver ett fosters död efter 20 veckors graviditet.

Såg ett ”oproportionerligt antal dödfödda barn”

Innan delta blev det dominerande viruset i USA, hade Andrea Edlow, HMS biträdande professor i obstetrik, gynekologi, reproduktiv biologi och specialist på mödrafostermedicin tillsammans med flera kolleger studerat 64 gravida kvinnor med covid-19. I studien fann de att ingen kvinna hade detekterbara nivåer av SARS-CoV-2 i blodet eller moderkakan.

Men när deltavarianten svepte över landet 2021 började Andrea Edlow misstänka att den nya versionen påverkade gravida mer. 

– Vi såg ännu fler sjuka mammor och ett oproportionerligt antal dödfödda barn, säger hon.

Edlow och hennes team fick tillstånd att analysera näsprover, navelsträngsblod och moderkakor från tre kvinnor som testade positivt för covid-19 sent i graviditeten. 

Två av kvinnorna hade fött döda barn och den tredje kvinnan hade haft graviditetskomplikationer och förlösts med akut kejsarsnitt. Ingen av dem var vaccinerade mot covid-19.

Resultaten från studien var slående. 

– Samtliga mödrar hade påvisbart virus i blodomloppet, höga nivåer av virus i sina näsprover och alla hade infekterade moderkakor, säger Edlow. Viral sekvensering bekräftade att varje kvinna var infekterad med deltavarianten av SARS-CoV-2, säger Edlow.

Låg vaccinationstäckning bland gravida i Sverige 

Trots högre risk för allvarlig sjukdom har vaccinationstäckningen bland gravida kvinnor varit relativt låg i Sverige, vilket Expressen tidigare rapporterat om

Karin Pettersson, överläkare, docent i obstetrik och gynekologi och sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset, säger att det är ”mycket allvarligt”.

– Nu är vi i den situationen igen där vi varje vecka tvingas förlösa alldeles för tidigt för att kvinnorna är så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård, och inte sällan intensivvård, sa hon till TT förra veckan. 

Den 12 januari 2022 var det 64 procent av de kvinnor som födde barn som hade fått minst en dos och 60 procent som hade fått två doser vaccin visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Vaccinationstäckningen är fortfarande lägre bland gravida än bland andra kvinnor i samma åldersgrupper, trots att gravida har högre risk för allvarlig sjukdom. 

Andel vaccinerade bland kvinnor som fött barn under perioden 1 maj − 12 januari 2022, 7-dagars glidande medelvärde.

Den 12 januari 2022 var det 64 procent av de kvinnor som födde barn som hade fått minst en dos och 60 procent som hade fått två doser vaccin.
Foto: Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens statistik visar också att vaccinationstäckningen även skiljer sig åt mellan regionerna.

Flera politiker covid-smittade

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.