Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Munskydd minskar spridningen

Löfvens svar om munskydden.
CDC slår fast i en ny studie att munskydd minskar spridningen av covid-19.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Kansas guvernör, Laura Kelly.
Foto: JOHN HANNA / AP TT NYHETSBYRÅN

Munskyddskrav minskade spridningen av covid-19 i Kansas i USA.

I kommuner som införde kravet minskade de nya fallen med i snitt sex procent, enligt en studie av folkhälsomyndigheten CDC.

Där det inte infördes krav ökade fallen med 100 procent.

I juli utfärdade Kansas guvernör, Laura Kelly, ett dekret om att införa obligatoriskt munskydd. Delstatens kommuner kunde alltså välja om de ville gå med på kravet – och 24 kommuner svarade ja, medan 81 sa nej.

För USA:s folkhälsomyndighet, CDC, öppnade det upp för att kunna jämföra hur spridningen av covid-19 påverkades av munskydd. 

Och i fredags kom resultatet.

Enligt CDC:s rapport minskade antalet nya fall med i snitt sex procent i kommunerna som hade kravet mellan 3 juli och 23 augusti. Samtidigt ökade fallen med 100 procent i de områden som skippade mask.

”Adderar till bevisen”

För att resultatet inte skulle påverkas av befolkningstäthet eller population jämfördes varje kommun mot sig själv. Man tog även hänsyn till hur smittan sett ut under dagarna innan kravet, och skillnader i lokala restriktioner.

Efter avvägningarna menar CDC att studien ”adderar till bevisen som stöder vikten av att bära munskydd och att implementera policys som kräver dem”.

Studien var dock inte randomiserad och kontrollerad. Författarna påpekar också att andra åtgärder delvis kan ha bidragit till minskningen av fall.

Se mer

Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten inte munskydd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.