Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Mikroplast kan förflyttas i atmosfären

Förklaringen – så skadas människor och djur.
Små bitar av plast kan färdas i atmosfären över hela kontinenter.
Foto: Rajanish Kakade / TT / NTB Scanpix
I USA tar plasten sig upp till atmosfären framför allt genom trafiken på landets vägar. Genom bland annat avgaser, bromsningar och däckens rörelse kan mikroplast på marken ta sig upp mot skyn enligt studien.
Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Små bitar av plast kan färdas i atmosfären över hela kontinenter.

Det visar en ny studie som forskare nu har presenterat.

– Det färdas i atmosfären och avlagras över hela världen, säger forskaren Janice Brahney i ett pressmeddelande.

Ungefär 18 procent plast hamnar i naturen varje år. För en plastpåse tar det mellan 10 och 20 år innan den sönderdelas. För mikroplatsen, som är ett samlingsnamn för plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter, kan det ta flera hundra år för att försvinna om den ens gör det.

En grupp forskare vid Utah State University och Cornell University har närmare undersökt vad som händer med mikroplasten och hur den kan färdas i atmosfären.

Forskargruppen har samlat in data från västra USA mellan 2017 och 2019 och fann där att uppskattningsvis 22 000 ton av mikroplast har färdats över landet varje år.

”Avlagras över hela världen”

I USA tar plasten sig upp till atmosfären framför allt genom trafiken på landets vägar. Genom bland annat avgaser, bromsningar och däckens rörelse kan mikroplast på marken ta sig upp mot skyn enligt studien. Även via havet kan mikroplasten ta sig dit genom vågor och vind.

– Vi hittade äldre plastföroreningar överallt där vi tittade. Det färdas i atmosfären och avlagras över hela världen. Den här plasten är inte ny utan det är plast som vi har dumpat i miljön sedan flera decennier tillbaka, säger huvudförfattaren Janice Brahney i ett pressmeddelande.

När plasten väl har kommit till atmosfären så kan den vara kvar där i upp till 6,5 dagar och under denna tid kan plasten färdas över hav och mellan kontinenterna.

Tog upp 700 kilo skräp – sköldpaddor och krokodiler har återvänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.