Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Lägre risk för corona med blodgrupp 0

En rapport om befarade dödstal i covid-19 under december har publicerats av europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.
Resultatet från den kanadensiska studien visar att personer med blodgrupp 0 smittas mer sällan än personer med andra blodgrupper.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Kanada har över 200 000 personer medverkat i studien.
Foto: Colourbox

Ytterligare en ny forskningsstudie visar att personer med blodgrupp 0 löper lägre risk att smittas av corona och 13 procent lägre risk att dö av covid-19 

Enligt forskarna kan människor i dessa blodgrupper utvecklat antikroppar – som minskar risken att smittas. 

– Vår nästa studie kommer specifikt att titta på sådana antikroppar, säger Joel Ray en av forskarna bakom studien, till Reuters. 

Resultatet från den kanadensiska studien visar att personer med blodgrupp 0 smittas mer sällan än personer med andra blodgrupper. 

Bland 225 556 kanadensare som testades för viruset var risken för att smittas med covid-19 12 procent lägre – och det var 13 procent lägre risk för att dö – jämfört med människor med andra blodgrupper. 

Den kanadensiska forskningen är inte den första som visar att personer med blodgrupp 0 är mer skyddade mot viruset: 

I mitten av oktober presenterades en dansk studie som testade över 400 000 personer. 

– Det här är ett riktigt spännande resultat som visar att något händer mellan viruset och vår blodtyp, säger överläkaren vid Aarhus universitetssjukhus, Lars Østergaard.

Kan ha utvecklat antikroppar

I Kanada menar forskarna att människor i dessa blodgrupper kan ha utvecklat antikroppar, som minskar risken att smittas. Något som forskarna vill veta mer om. 

– Vår nästa studie kommer specifikt att titta på sådana antikroppar, och om de förklarar den skyddande effekten, säger läkaren Joel Ray från St. Michael's Hospital i Toronto. 

D-vitamin hjälper inte

Forskarna har även undersökt huruvida D-vitamin hjälper mot corona eller inte, skriver Reuters. 

D-vitaminbrist har kopplats till högre risk för svår covid-19. Sky News har bland annat rapporterat om att den engelska regeringen ska leverera gratis D-vitamin till cirka 2,7 miljoner utsatta människor. 

Men enligt forskarna löser inte vitaminen problemet. 

”Vitamin D-tillskott är ineffektivt för att förbättra sjukhusvistelsen eller andra kliniska resultat bland sjukhuspatienter med svår covid-19”, skriver forskarna i studien. 

SE MER: 

Ny teknik kan hindra smittspridningen av coronaviruset .
Gravida kvinnor löper större risk att intensivvårdas eller dö av covid-19, det visar nya rapporter från USA:s smittskyddsmyndighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.