Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny studie: Köttätare riskerar att dö i förtid

Processat kött såsom korv och skinka ska man inte överkonsumera, menar forskarna. Foto: Colourbox
Inte heller rött kött. Foto: Colourbox

En ny stor studie kopplar samman köttkonsumtion med för tidig död, skriver The Guardian

Samtidigt skriver forskarna att den som äter mer växtbaserad mat troligen kommer att leva längre. 

Den som äter mycket rött kött i form av nöt eller lamm, konsumerar korv, skinka eller annat processat kött, riskerar att dö i förtid, hävdar forskare bakom en ny studie. 

Även om det är svårt att slå fast sambandet mellan matvanor och för tidig död, menar forskarna att det finns en koppling mellan förändrade matvanor med mer rött och processat kött och risk för en för tidig död. 

För den som i stället ökar intaget av fisk, kyckling, grönsaker, nötter och andra proteinkällor minskar risken att dö i förtid. 

Undersökte 82 000 personer 

Den stora studien har genomförts i USA och Kina. Forskarna undersökte matvanorna för 54 000 kvinnor och 28 000 män under åtta års tid. Sedan tittade man på dödsfallen bland dessa 82 000 personer under de åtta kommande åren. Var fjärde år fick deltagarna fylla i ett formulär med frågor om deras matvanor. 

Studien avslutades år 2010 och under de totalt 16 åren då den pågick dog 14 000 av deltagarna. De vanligaste dödsorsakerna var hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, luftvägssjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar (såsom demens eller andra sjukdomar som långsamt förtvinar nervsystemet). 

Resultaten visade att de som ökat konsumtionen av rött och processat kött med 3,5 portioner i veckan under perioden löpte 10 procents högre risk att dö under de kommande åtta åren. 

Ökad konsumtion av processat kött såsom korv och skinka visade sig vara värre än icke-processat rött kött. Att slopa köttet en gång om dagen visade sig minska risken att dö de kommande åtta åren med 17 procent. 

”Stor fördel med växtbaserat”

Studiens författare är noga med att påpeka att de inte fullt ut kan bevisa att just köttet orsakat dessa dödsfall. Även fast de kontrollerat för faktorer såsom rökning, fysisk aktivitet, diet i övrigt och alkoholkonsumtion, kan de inte utesluta att det finns andra orsaker bakom dödsfallen bland personerna som konsumerade mycket kött och som dog under studiens gång. 

De skriver dock: ”Att variera protein eller äta hälsosamma växtbaserade maträtter såsom grönsaker eller fullkorn kan förlänga folks liv”. 

Men det finns även andra saker som är noga att tänka på när det kommer till matvanor. 

– Vi menar inte att alla ska bli vegetarianer eller veganer. Men det finns en stor fördel i att ersätta en del av det röda köttet med växtbaserad mat. Det är dock inte en god idé att slopa köttet för att äta med ultraprocessad mat och mycket socker, säger Frank B Hu, en av personerna bakom studien, till The Guardian. 

I studien efterlyses även strategier för att göra hälsosam mat billigare. 

– Om hälsosamma alternativ är svåra att få tag på och kostar mycket så blir det väldigt svårt för folk att förändra sina matvanor, säger Frank B Hu, som menar att de positiva hälsoeffekterna skulle bli stora om alla människor ställde om.