Större öron, näbbar, ben och vingar för att bättre kunna klara en allt högre medeltemperatur. Det ser forskarna i studien från Deakin University tecken på hos småfåglar, sjöfåglar, grodor och vissa mindre däggdjur, rapporterar BBC.
Man har bland annat tittat på en australisk papegoja vars näbb blivit fyra till tio procent större sedan 1871. Det korrelerar med den historiska temperaturökningen under sommarhalvåret.
Författarna poängterar att det inte går att ange klimatet som enda orsak till att djuren ändrat sin kroppsbyggnad – och att fler studier behövs. Historiskt sett har dock djur i varmare temperaturer stora öron eller näbbar, likt elefanter, för att lättare kunna kyla ned sig.
Fladdermöss får större vingar
När de utskjutande kroppsdelarna – extremiteterna – utgör en större del av djurets kropp, blir det en mindre andel kvar som behöver kylas. Det är därför forskarna tror att fladdermöss i varmare klimat har större vingar och att skogsmöss får allt längre svans.
”När klimatförändringar diskuteras blir frågan ofta ‘om människan kan klara dem’ eller ‘vilken teknologi som kan lösa krisen’, men det är hög tid att vi uppmärksammar att djur också behöver anpassa sig till sådana förändringar”, skriver Sara Ryding, en av studiens författare.
Samtidigt poängterar de att bara för att djuren anpassar sig, betyder det inte att de klarar av klimatförändringarna.