Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny studie: Djur anpassar sina kroppar efter klimatet

Lisen Schultz, forskare och författare, om nya boken som släpps i bortgångne makens ära.
Grodan är ett av de djur som forskarna tror ändrar skepnad allteftersom medeltemperaturen blir högre.
Foto: JAN DÜSING
Historiskt sett har dock djur i varmare temperaturer exempelvis stora öron eller vingar, för att lättare kunna kyla ned sig.
Foto: Lasse Svensson
Studien har tittat på bland annat möss och australiensk papegoja, där man ser ett samband mellan näbb och temperaturökning. Det krävs dock mer studier för att kunna fastställa att orsaken är klimatförändringar, menar författarna från Deakin University.
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL / AP

En ny studie från Australien föreslår att små däggdjur, fåglar och grodor anpassar sin anatomi efter ett varmare klimat. 

Man tror att de utvecklat större kroppsdelar över åren för att inte bli överhettade.

”Det är hög tid att vi uppmärksammar att djur också behöver anpassa sig till klimatförändringar”, skriver författarna. 

Större öron, näbbar, ben och vingar för att bättre kunna klara en allt högre medeltemperatur. Det ser forskarna i studien från Deakin University tecken på hos småfåglar, sjöfåglar, grodor och vissa mindre däggdjur, rapporterar BBC.

Man har bland annat tittat på en australisk papegoja vars näbb blivit fyra till tio procent större sedan 1871. Det korrelerar med den historiska temperaturökningen under sommarhalvåret. 

Författarna poängterar att det inte går att ange klimatet som enda orsak till att djuren ändrat sin kroppsbyggnad – och att fler studier behövs. Historiskt sett har dock djur i varmare temperaturer stora öron eller näbbar, likt elefanter, för att lättare kunna kyla ned sig.

Fladdermöss får större vingar

När de utskjutande kroppsdelarna – extremiteterna – utgör en större del av djurets kropp, blir det en mindre andel kvar som behöver kylas. Det är därför forskarna tror att fladdermöss i varmare klimat har större vingar och att skogsmöss får allt längre svans.

”När klimatförändringar diskuteras blir frågan ofta ‘om människan kan klara dem’ eller ‘vilken teknologi som kan lösa krisen’, men det är hög tid att vi uppmärksammar att djur också behöver anpassa sig till sådana förändringar”, skriver Sara Ryding, en av studiens författare.

Samtidigt poängterar de att bara för att djuren anpassar sig, betyder det inte att de klarar av klimatförändringarna. 

Luftföroreningar förkortar livslängden – mer än rökning

Luftföroreningar kan förkorta livslängden med två år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.