Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny studie: Choklad rena godsaken för ditt minne

Att äta regelbundet gör att ditt minne förbättras, enligt en ny studie. Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Detta tack vare så kallade flavanoler, en antioxidant som finns i kakaobönor och då även i – choklad. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Här är nyheten alla vi som gillar choklad väntat på: Att äta regelbundet gör att ditt minne förbättras.

Dessutom slår en ny vetenskaplig studie fast att choklad motverkar demens och minskar effekterna av sömnbrist.

Och allt detta tack vare så kallade flavanoler, en antioxidant som finns i kakaobönor och då även i – choklad.

Det är en grupp italienska forskare som visat att den som sätter i sig flavanoler, förbättrar minnet och den kognitiva förmågan ökar både på kort och lång sikt, skriver IFLScience, vilket Aftonbladet var först med att berätta om. 

Att äta flavanoler ökar blodflödet till delar av hjärnan. Detta medför en direkt effekt och förbättrar koncentrationsförmågan, arbetsminnet och hjälper hjärnan att analysera synintryck snabbare.

 

LÄS MER: Choklad kan minska risken för förmaksflimmer 

 

Studien visar att småbarnsföräldrar, som kanske känner sig trötta efter (ännu) en sömnlös natt, bör ta sig en funderare över att komplettera frukosten med lite mörk choklad. 

Studien pekar nämligen på att de negativa effekterna hos försökspersoner som sovit för lite motverkades av flavanoler.

Minskar risken för demens

På lång sikt motverkar regelbundet ätande av choklad risken att drabbas av demens. Detta eftersom flavanolerna påverkar de delar av hjärnan som är kopplade till åldersrelaterad kognition.

Försöken visar även en positiv effekt på uppmärksamhet, snabbhet i tanke, arbetsminne och verbal förmåga. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Forskningen fastslår en märkbar förbättring av den kognitiva förmågan. Det vill säga bland annat att minnas, orientera sig i tid och rum, lösa problem, använda siffror och språk med mera. Detta gäller framför allt äldre som äter flavanoler.

Försöken visar även en positiv effekt på uppmärksamhet, snabbhet i tanke, arbetsminne och verbal förmåga. 

Forskarna konstaterar att effekten märktes mest hos äldre som börjat visa enbart smärre tecken på minskad förmåga.

En hög trovärdighet

Studien, som genomförts av en grupp forskare från universiteten i Rom och L’Aquila, är en så kallad metaanalys. 

Det innebär att forskarna har gått igenom ett stort antal vetenskapliga studier. Därefter har de vägt samman resultaten, och därmed anses de ha högre trovärdighet än enstaka forskningsrapporter.

Forskarna själva säger i ett uttalande att de själv börjat omsätta resultaten i den egna vardagen:

– Mörk choklad är rik på flavanoler. Så vi äter mörk choklad, varje dag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!