Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny statistik: Dödliga våldet minskade 2021

Brå presenterar brottsstatistiken 2021 i Sverige.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Det dödliga våldet förra året minskade jämfört med 2020, enligt Brå:s statistik.

Gällande dödligt våld med användning av skjutvapen, och mot kvinnor i en parrelation, ökade det något.

– Om kvinnor fortsätter mördas under 2022 så kommer det dödliga våldet att nå nya katastrofala nivåer i Sverige, säger Olga Persson, ordförande för riksförbundet Unizon. 

I dag presenterar Brottsförebyggande rådet brottsstatistiken för 2021.

Något som uppmärksammades förra året var att det dödliga våldet ökat till en rekordnivå. Då konstaterades totalt 124 våldsbrott med dödlig utgång i landet, vilket var den högsta noteringen sedan mätningarna startade 2002.

Förra året konstaterades 113 fall av våld, vilket alltså är 11 fall färre än 2020. 

– Även om det totalt sett var färre fall av dödligt våld under förra året, så var det vissa typer av dödligt våld som var fler än 2020, säger Jan Lundbeck, statistiker på Brå.

43 män dödades med skjutvapen, vilket är två fler fall än året innan. 

”Totalt sett lägre idag”

15 kvinnor föll offer för dödligt våld av en närstående i en parrelation, vilket också är två fler fall än året innan. 

Olga Persson, ordförande för riksförbundet Unizon, konstaterar att det hittills under 2022 apporterats om flera fall där kvinnor misstänks ha mördats.

– Att 15 kvinnor dödas under ett år i ett av världens minst ojämställda länder är en tragedi och ett gigantiskt misslyckande för hela samhället. Misslyckandet är dessutom väl dokumenterat, Socialstyrelsens dödsfallsutredningar konstaterade ett 30-tal brister i myndigheternas agerande. Samhällets skyddsnät brister för kvinnor som söker stöd. Hur är det möjligt att kvinnor fortsätter mördas för att de är kvinnor som lämnar en man? Det är ovärdigt Sverige 2022.

Brå uppger att nivån av det dödliga våldet totalt sett är lägre i dag än tidigare.

– Det dödliga våldet har varierat en del sett över tid. Men även om vissa typer av dödligt våld har ökat de senaste åren så är ändå nivån på det dödliga våldet totalt sett lägre i dag, jämfört med början av 1990-talet, om man tar hänsyn till befolkningsmängden, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.