2015 tillsatte regeringen en spelutredning som lämnade sitt slutbetänkande i mars i år. Spelutredningen hade som uppgift att komma med förslag på lösning till problemet att bettingsajter utmanat det svenska spelmonopolet men samtidigt undgått att betala skatt i Sverige genom att vara registrerade utomlands.
Regeringen har nu enats med allianspartierna om att gå vidare med stora delar av utredningens förslag, skriver DN.
– Staten återtar nu kontrollen. För mig är det en gåta att det inte har skett tidigare. Det finns ingen annan marknad där vi har accepterat att staten förlorar kontrollen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till DN.
Licens, skatteplikt och registrering
Utredningen föreslår att alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden måste ha en licens. De utlandsbaserade bolagen tvingas att betala skatt i Sverige. Skattesatsen är tänkt att vara 18 procent.
Det kan jämföras med den skattesats på 5 - 9 procent som spelbolag som i dagsläget är registrerade på Malta.
Det ska bli olagligt att spela hos spelbolag som inte har en licens.

Förslaget tar samtidigt ett krafttag kring problematiken kring spelmissbruk. I praktiken innebär det att alla som satsar pengar på spel måste registrera sig hos spelbolagen – även dem som spelar på hästar. Spelbolagen åläggs också en skyldighet att motverka spelmissbruk.
– Vi måste ha koll på den här marknaden. Det är en marknad där det finns många risker och vi måste ha ett starkt konsumentskydd, säger Ardalan Shekarabi, till DN.
Svenska Spel fortsatt svenskt
I det nya förslaget kommer Svenska Spel att fortsätta ägas av staten, och delas upp i två olika verksamheter. Ena delen fortsätter driva de spelformer som omfattas av monopolet: kasinon, spelautomater och lotter. Den andra delen ska göra Svenska Spel till en stark aktör på den del av spelmarknaden som är hårt konkurrensutsatt, så som betting på matcher.
Däremot kommer ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp, att bli konkurrensutsatt. Visserligen kommer staten behålla majoriteten av platserna i styrelsen, men spelet på hästar kommer öppnas upp för andra aktörer.
Andreas Jerat, chef för företagskommunikation på Svenska Spel, säger att Svenska Spel inte har sett lagförslaget i sin helhet, men att de är positiva till det har läst sig till i bland annat DN:s artikel.
– Vi är väldigt positiva till det som framkommit och att man följer spelutredningens förslag. Det viktigaste för Svenska Spel är att vi får en spelmarknad där staten återtar kontrollen, konsumentskyddet stärks och där alla bolag får konkurrera på lika villkor.
Bos: Vi älskar så klart inte allting
Gustaf Hoffstedt är generalsekreterare på branschföreningen för onlinespel (Bos). Han tycker att regeringens förslag ser lovande ut.
– Det mesta är förväntat. Det som är nytt och lite oväntat är, om DN:s uppgifter stämmer, att allt spelande, inklusive landbaserat spel och spel på hästar, ska registreras och ett förbud mot att spelbolagen agerar kreditgivare till sina kunder. Vi välkomnar båda förslagen.
Bos organiserar 17 onlinespel-aktörer och även om Gustaf Hoffstedt framhåller att de företag som ingår i föreningen är suveräna bolag så tror han att alla medlemmar kommer att söka spellicens i Sverige.
– Vi älskar ju så klart inte allting i förslaget, skatten är ett exempel. Den ser ut att landa på 18 procent, vi vet att det kommer göra att fler svenska spelare väljer spelbolag utanför licenssystemet. Hade skatten varit 15 procent hade vi fått en högre kanalisering av de svenska spelarna in till de svenska licensbolagen.
Hur påverkas kanaliseringen av att det ska bli olagligt att förmedla betalning till spelbolag som inte har licens?
– Vi tror inte det hjälper. Vi har i och för sig inget att invända mot att staten inför den regeln, men vi tror att man måste skapa ett system som är så attraktivt så spelkunderna söker sig dit av fri vilja.
Lagförslaget presenteras i sin helhet halv tio på onsdagsmorgonen.