Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny spellag ska komma åt matchfixare

Matchfixare ska dömas upp till sex års fängelse – det föreslår regeringen i en ny spellag, rapporterar SVT Nyheter. 

– Vi menar allvar. Det här ska rökas ut, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), till SVT. 

Matchfixare anses vara ett av de största hoten mot idrotten. Därför föreslås en ny spellag för att råda bot på problemet. Den nya lagen innebär bland annat att den svenska spelmarknaden ska regleras genom att kräva att alla bolag som verkar i Sverige söker licens, skriver SVT Nyheter.  

Spelarens identitet måste fastställas

Ett annat krav blir också att de betalar 18 procent i skatt, att en spelares identitet måste fastställas innan spel får påbörjas och att spelbolagen tar större ansvar för att minska risken för beroende. 

SVT berättar nu att lagen är redo att presenteras för omröstning i riksdagen. Något som enligt tidsplan bör ske den 13 juni. Lagen väntas röstas igenom eftersom regeringen är överens med allianspartierna om att kraftigare tag behövs. Lagen kan komma att träda i kraft 1 januari 2019.

Kan dömas till fängelse i upp till sex år

– Vi inför hårda straff och skyldigheter för alla spelföretag att kartlägga data för att kunna identifiera matchfixningsförsök. Det blir också en skyldighet för alla myndigheter att samverka, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Enligt den nya lagen kommer matchfixare att kunna dömas till fängelse i upp till sex år om brottet är grovt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.