Ny skolsatsning från S: Mindre klyftor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialdemokraternas Mikael Damberg, Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade nya satsningar för skolan under en pressträff.
Foto: Janerik Henriksson / Tt

Socialdemokraterna lovar ytterligare 2 miljarder kronor till skolan. Pengarna ska fördelas på de 200 skolor som har sämst kunskapsresultat i landet. 

– Skolan är hjärtat i det svenska samhället och vi kommer att se till att skolfrågan är i hjärtat av valrörelsen, säger Stefan Löfven. 

Sedan tidigare har Socialdemokraterna lagt en rad förslag för hur partiet vill förbättra skolan. Bland annat har en stor budgetpost varit 2 miljarder kronor för att minska klasserna i förskolan och i årskurs 1-3. 

Nu presenterar partiet en lika stor utgiftspost som ska gå till att minska klyftorna i skolan. 

På en pressträff i Riksdagens hus i Stockholm förklarade partiets gruppledare i riksdagen Mikael Damberg: 

– Klyftorna växer inte bara i skolsystemet, de växer i samhället i stort. När klyftorna växer i samhället blir det ännu svårare i skolan. 

Ökat statligt ansvar

Vallöftet från S är alltså ett ökat statligt ansvar för en jämlik skola. 

– Vi prioriterar inte skattesänkningar, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson. 

Hon förklarar att det är Skolverket som ska få i uppdrag att fördela resurserna och att skolorna i sin tur har ansvar att bestämma hur de vill använda pengarna. 

På frågan om hur partiet kom fram till att det är just 200 skolor som behöver stöd svarar hon: 

– Vi anser att de som arbetar i skolan har bättre insikt om hur dessa resurser ska fördelas än en skolminister. 

Forskningsstöd

Skolforskningsinstitutet och Skolverket får i uppdrag att ta fram forskningsstöd för hur de extra resurserna ska användas mest effektivt. 

– Det finns redan forskningsresultat från England med goda resultat som visar hur man bäst använder resurser, men vi behöver mer forskning, säger Stefan Löfven. 

– Det finns många åtgärder som måste till för att skapa en mer jämlik skola. Det krävs sommarskola, mindre klasser och lönerna för lärarna behöver höjas, men det är inte politikerna som ska göra detta utan det ska parterna göra. Men vi måste lägga mer resurser på kompetensutveckling så att parterna kan bestämma, säger Stefan Löfven. 

I den liggande budgeten från Socialdemokraterna ligger 400 miljoner kronor på kompetensutveckling för lärarna.

Välkommen satsning

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, menar att det är en nödvändig och välkommen satsning på de skolor som har det tuffast.

– Det är viktigt att Socialdemokraterna tydligt säger att de vill satsa mer pengar på skolan. De här pengarna behövs till fler lärare, fler specialpedagoger och för att locka skickliga lärare till de skolor som har de tuffaste utmaningarna, säger hon.

Lärarförbundet är glada att Stefan Löfven säger att han ser skolan som hjärtat i samhället.

– Vi ser det här som ett viktigt första steg. Bästa sättet att förbättra resultaten i svensk skola är att ge de elever som har det allra tuffast möjligheter till särskilt stöd, säger Eva-Lis Sirén.

"Höj även lärarlönerna"

Även Lärarnas Riksförbund ser positivt på satsningen.

– Det är alldeles uppenbart att Socialdemokraterna är beredda att ta ett ökat statligt ansvar för svensk skola och det är en linje som vi också driver, säger förbundsordförande Bo Jansson och fortsätter:

– Men vi vet sedan tidigare att statliga pengar till kommunerna har använts till annat. Det måste verkligen säkras att pengarna går till skolan som det är tänkt. Och jag hoppas också att det blir en satsning på att höja lärarlönerna, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.