Högkvarteret för SSU i Stockholms län ligger på Skytteholmsvägen i Solna. Här jobbar Tobias Gärdås som regionombudsman. Har du tips på andra smutskastningskampanjer bland rikdsdagspartierna? Mejla Expressen.
Högkvarteret för SSU i Stockholms län ligger på Skytteholmsvägen i Solna. Här jobbar Tobias Gärdås som regionombudsman. Har du tips på andra smutskastningskampanjer bland rikdsdagspartierna? Mejla Expressen.

Ny skandal: Toppman i SSU smutskastar Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Bloggen "Rättvis och balanserad" driver en hatkampanj på nätet mot Fredrik Reinfeldt och moderaterna.
En bild på partiledaren har försetts med texten: "Rösta på din pedofil." Expressen kan i dag avslöja att bloggen drivs av en högt uppsatt ombudsman inom socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.
Fredrik Reinfeldt.
Tobias Gerdås.
Socialdemokraterna tvingas nu hantera ytterligare en smutskastningsskandal. Expressen kan i dag avslöja att en av toppombudsmännen inom SSU i Stockholms län via en blogg driver en smutskastningskampanj mot Fredrik Reinfeldt och moderaterna. På bloggen har borgerliga politiker anklagats för rattfylla, skattefusk och porrsurfande, och hängts ut med namn och bild. Under rubriken "Lika som bär" publiceras en bild på Reinfeldt vid sidan av en bild på en skådespelare med bockhorn, föreställande ett odjur. En annan bild av Reinfeldt har försetts med texten: "Rösta på din pedofil."

Signaturen "Dico"

Bloggaren har använt signaturen "Dico". Samma signatur har också gjort en rad inlägg på moderaternas hemsida, med hårda personangrepp. I själva verket heter bloggaren Tobias Gerdås - och är heltidsanställd som regionombudsman av SSU i Stockholms län, med högkvarter på Skytteholmsvägen i Solna. Distriktet har omkring 3 600 medlemmar, och under sig har Tobias Gerdås, 22, åtta kommuner: Järfälla, Ekerö, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands Väsby och Upplands-Bro.

Lägger upp strategier

Inför valet har Gerdås bland annat ansvar för SSU:s satsning "Grupp 06", som ska lägga upp strategier för hur socialdemokraterna ska lyckas ta hem valsegern. Flera personer som Expressen talat med beskriver Tobias Gerdås anställning som en stark maktposition. - Det är en form av förtroendeuppdrag, även om han är anställd, säger en SSU-kollega. Som en av tre regionombudsmän i distriktet arbetar han direkt under distriktsstyrelsen och sitter också med vid distriktsstyrelsemötena.

Internationella projekt

Förutom att sköta kontakten med klubbarna ute i kommunerna har Gerdås också ett särskilt ansvar för samarbetet med fackförbund och för en rad internationella projekt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag