Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödssiffran stiger efter attack i Kabul – minst 57 döda

En polisman vid platsen för självmordsdådet i Kabul.Foto: HEDAYATULLAH AMID / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: HEDAYATULLAH AMID / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En självmordsbombare har under söndagen slagit till i Kabul, och minst 57 har dödats medan minst 119 skadats, skriver AP.

Dådet inträffade i en lokal för valregistrering.

IS har tagit på sig dådet.

Enligt Kabuls polischef Daud Amin slog självmordsbombaren till mot civila som kommit för att få nationella id-kort inför ett kommande val.

Explosionen var mycket kraftig och fick fönsterrutor flera kilometer bort att skaka.

Många bilar i närheten av platsen skadades, och polisen spärrade snabbt av flera vägar in till området.

Tv-stationer sände direkt, och visade bland annat hundratals människor som sökt sig till stadens sjukhus för att leta efter anhöriga.

Vittnet: ”Jag var täckt av blod”

Många personer dog i dådet. På söndagseftermiddagen kom rapporter om minst 57 döda och 119 skadade. Många kvinnor och barn ska ha funnits bland offren.

– Jag var täckt av blod, med döda – kvinnor och barn – runt mig, säger Rasuli, 26, som nyhetsbyrån AFP intervjuat på sjukhuset i Kabul.

– Nu kommer ingen vilja rösta, tillägger han enligt BBC. 

Afghanistan håller parlamentsval i oktober och dagens attack skedde vid en lokal för valregistrering. Utanför lokalen väntade personer på att få sina nationella ID-handlingar, som krävs för att kunna rösta i valet.

IS tar på sig dådet

Talibanrörelsen, som ofta tar på sig skulden för dåd i landet, har förnekat inblandning i dagens attack, medan IS säger att det är de som ligger bakom dådet.

IS har legat bakom andra blodiga attacker i landet.

Både talibanrörelsen och IS motsätter sig en demokratiprocess i landet. 

Dagens attack är den dödligaste attacken hittills i år, enligt BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.