Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny signal utreds i jakten på den försvunna ubåten

Den argentinska marinen jobbar för att avgöra om en signal på 950 meters djup kan komma från försvunna ubåten ARA San Juan.
Foto: ARGENTINA NAVY / AP TT NYHETSBYRÅN
Skeppet ARA "Islas Malvinas" är ett av 14 skepp från sammanlagt 13 länder som deltagit i sökandet efter den försvunna ubåten.
Foto: ARGENTINA ARMY / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den argentinska ubåten, med 44 personer ombord, har varit försvunnen i 18 dagar. 

Nu visar dokument att ubåten hade skador som behövde repareras och att flottan visste om det, skriver den argentinska tidningen Clarín

Samtidigt jobbar flottan med att undersöka en signal som fångats upp på 950 meters djup. 

44 personer har med stor sannolikhet mist livet ombord den ubåt som varit försvunnen i Sydatlanten sedan den 16 november. 

Interna dokument visar nu att den argentinska flottan visste om att ubåten hade skador som behövde repareras, det skriver tidningen Clarin

En av rapporterna varnade för att ubåten hade problem med sin snorkel – den släppte in vatten i ubåten. 

Trots vetskapen om ARA San Juans problem gjorde den flera resor.   

Skeppet ARA "Islas Malvinas" är ett av 14 skepp från sammanlagt 13 länder som deltagit i sökandet efter den försvunna ubåten.
Foto: ARGENTINA ARMY / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nya fynd i sökandet

På söndagsmorgonen lokal tid meddelade den argentinska marinen att den jobbar för att avgöra om en signal på 950 meters djup kan komma från ARA San Juan. 

Det är ett av sex spår marinen har arbetat med den senaste veckan. Tre av spåren kunde direkt avskrivas, men tre är fortsatt intressanta. 


LÄS MER: Nödsignaler från försvunna ubåten Ara San Juan


Det är den chilenska flottan som genom ekolod upptäckte, vad argentinska flottan beskriver som "kontakt med metall"

Under söndagen ska marinen försöka avgöra om det är den förlorade ubåten.

Så gott som hela området genomsökt

I början av helgen jobbade de med att utröna en annan "kontakt" lokaliserad på 700 meters djup, men trots de goda väderförhållandena kunde ingenting upptäckas av den ryska miniubåten. Platsen kommer att utredas vidare med andra sensorer. 

En talesman för flottan förklarade på fredagen att nästan 100 procent av det område man planerat att undersöka är undersökt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.