Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagens beslut: Ja till samtyckeslag

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Från och med den 1 juli skärps den nuvarande sexualbrottslagen, genom införandet av bland annat den så kallade samtyckeslagen som nu har röstats igenom i riksdagen. 

Men lagen är inte omfattande nog, menar Moderaterna. 

 – Anmärkningsvärt att regeringen får en bakläxa av justitieutskottet på detta, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. 

Vid 16-tiden på onsdagen röstade en majoritet i riksdagen ja till den så kallade samtyckeslagen, som enligt lagförslaget börjar gälla den 1 juli i år. 

Lagen innebär bland annat att den som avser ha sexuellt umgänge med en annan person från och med då kommer att ha ett ansvar om att försäkra sig om att den andra personen också vill detta. 

"Gränsen för straffbar gärning ska gå vid om deltagandet i en sexuell aktivitet är frivilligt eller inte. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att kunna dömas för till exempel våldtäkt", står det i lagförslaget. 

Även minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn kommer i och med att förslaget röstas igenom att höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Dessutom kommer den nya sexualbrottslagstiftningen bland annat innebära ett särskilt oaktsamhetsansvar för vissa allvarliga sexualbrott.

 

LÄS MER: Ny rapport: Anmälda våldtäkter ökar 

 

Justitieministern: Strängaste sexlagen vi någonsin haft

Bakom lagförslaget står statsminister Stefan Löfven (S) justitieminister och Morgan Johansson (S). Men hela justitieutskottet står enigt bakom förslaget. 

– Det innebär att Sverige får den strängaste sexualbrottslagen vi någonsin haft. Dels kommer fler att kunna dömas, men det kommer också fungera förebyggande. 

På vilket sätt kommer det fungera förebyggande? 

– Den förebyggande effekten innebär en tydlighet i vad det egentligen är man får lov att göra och inte. Det tror jag är viktigt för att täcka in alla de här gråzonerna. 

Tomas Tobé (M). Foto: MICHAELA HASANOVIC

M: Regeringen får bakläxa av justitieutskottet

Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, säger att de kommer att rösta ja på förslaget eftersom Moderaterna tycker att det är viktigt att skärpa sexuallagstiftningen samt att det är bra att föra in mer av frivillighet och oaktsamhet. 

Samtidigt är han kritisk till hur regeringen hanterat denna fråga och menar att förslaget inte är tillräckligt omfattande. 

– Moderaterna och alliansen är väldigt kritisk till att regeringen inte lägger fram straffskärpningsförslag när det gäller åtta av tio våldtäktsdomar: det vill säga våldtäkt av "normalgraden". Här har vi lagt in ett förslag att våldtäkt ska ge tre till sju år i fängelse och samlat ett enigt utskott, så det är ganska anmärkningsvärt att regeringen får en bakläxa av justitieutskottet på detta. 

Morgan Johansson: 

– Moderaterna drev inte det i utredningen som föregick lagförslaget, så vi har inget beredningsunderlag. Men om de nu lyfter frågan för normalgraden är jag så klart öppen för att ta den dialogen. 

 

LÄS ÄVEN: Expressen granskar gruppvåldtäkterna: De är män som våldtar tillsammans  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.