Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny S-profil lämnar Stefan Löfven för V

Björn Fries lämnar Socialdemokraterna efter 40 år. Foto: Olof Abrahamsson

Tidigare har advokaten Claes Borgström lämnat Socialdemokraterna för Vänsterpartiet

Nu väljer ännu en S-profil att gå samma väg. Björn Fries lämnar Socialdemokraterna efter 40 år i partiet.

– Det är en väldig förstärkning av Vänsterpartiets lag, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt på en presskonferens i Karlskrona tillsammans med Björn Fries.

Han har tidigare varit S-kommunalråd i Karlskrona och har varit aktiv inom Socialdemokraterna sedan 70-talet. Björn Fries har stor erfarenhet inom socialpolitikens område och har bland annat varit nationell narkotikasamordnare.

Men nu lämnar Björn Fries Socialdemokraterna för Vänsterpartiet. På en pressträff i Karlskrona under fredagen presenterades den nya partimedlemmen av V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag är väldigt glad över att ha Björn Fries som partimedlem. Det är en väldig förstärkning av Vänsterpartiets lag. Det gör oss starkare inför valet och ger oss större kunskap, sade Sjöstedt på presskonferensen.

Stå rustade

Vänsterledaren ville inte slå fast vilken roll Björn Fries kommer få i Vänsterpartiet, utan var i stället tydlig med att det är partimedlemmarna som bestämmer vem som får vilket uppdrag.

– Att det tillför stor kunskap och kompetens när det gäller Björns frågor är det ingen tvekan om. Det kommer vi ha stor nytta av och användning för. Sedan när det gäller alla former av förtroendeuppdrag, i partiet eller för partiet, så är det alltid partiets medlemmar som avgör det i en demokratisk process, sade Sjöstedt.

Björn Fries själv vill vara med och utveckla partiets socialpolitik.

– Jag hoppas att jag ska få vara med och utveckla en klok, kunskapsbaserad och rättvis socialpolitik. Jag hoppas att när vi har vunnit valet om knappt ett år, då ska vi stå rustade att ha en heltäckande politik som också omfattar dem i samhället som har det besvärligast, sade han på pressträffen.

Anledningen till att han byter parti är att han tycker att Vänsterpartiet är det partiet som i dag fokuserar på de mest utsatta och socialpolitiken.

– Politik får aldrig bli att följa opinionen, utan måste i bland vara att ställa sig i vägen för opinionen, påverka opinionen och vända den. Det tycker jag Jonas står för och har gjort på ett suveränt sätt, sade Fries på pressträffen.

"Inget skit mot någon"

Björn Fries har bara ett förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i dag, som suppleant i kommunfullmäktige i Karlskrona. Men han väljer inte bort S för att han är missnöjd, försäkrar han.

– Det här är inget skit mot någon. Jag väljer inte bort något och vill inte bestraffa någon. Jag är jätteglad att jag får plats i ett bra lag. Jag har många polare som är vänsterpartister och det är ganska kloka människor, säger Fries.

Beskedet kommer bara två månader efter att en tidigare socialdemokratisk profil, Claes Borgström, lämnade partiet för att gå samma väg.

– Jag har varit Vänsterpartiets sympatisör sedan mycket länge. Jag har befunnit mig i gränstrakten av vänstern och sossarna och jag tycker att Socialdemokraterna har gått för långt åt höger för att jag ska känna mig hemmastadd där, sade Borgström till Expressen.se då.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!