EU kan vara på väg att skärpa tonen mot Eritrea – på flera punkter nämns Dawit Isaaks situation i nya resolutionen. Foto: Kalle AhlsénEU kan vara på väg att skärpa tonen mot Eritrea – på flera punkter nämns Dawit Isaaks situation i nya resolutionen. Foto: Kalle Ahlsén
EU kan vara på väg att skärpa tonen mot Eritrea – på flera punkter nämns Dawit Isaaks situation i nya resolutionen.  Foto: Kalle Ahlsén
"Det är en stor seger att EU nu gemensamt trycker på för en omedelbar frigivelse av Dawit Isaak," säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). Foto: Kristofer Sandberg"Det är en stor seger att EU nu gemensamt trycker på för en omedelbar frigivelse av Dawit Isaak," säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). Foto: Kristofer Sandberg
"Det är en stor seger att EU nu gemensamt trycker på för en omedelbar frigivelse av Dawit Isaak," säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). Foto: Kristofer Sandberg

Ny resolution kräver frihet för Dawit Isaak

Publicerad

EU kan vara på väg att skärpa tonen mot Eritrea - som håller den svenska medborgaren Dawit Isaak inspärrad.

På torsdag ska EU-parlamentet rösta om en ny resolution som på punkt efter punkt ställer nya krav på regimen, och där man i flera fall direkt hänvisar till Dawit Isaaks situation.

– Det är en stor seger att EU nu gemensamt trycker på för en omedelbar frigivelse av Dawit Isaak, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C), som drivit på för att få igenom resolutionen.

Situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i Eritrea tillhör de värsta i världen. Regimen i landet håller sedan 2001 den svenska medborgaren Dawit Isaak i fängelse utan rättegång. Regimen betraktar honom som en förrädare.

Trots krav och påtryckningar från Sverige har Dawit Isaaks situation inte förbättrats och inget hopp om hans snara frigivning kan skönjas.

Men nu är EU på gång att spänna musklerna för att visa sitt missnöje med situationen i Eritrea och landets despotiska regim.

Nämns på flera punkter

I den nya resolutionen nämns uttryckligen "den bedrövliga situationen för mänskliga rättigheter och den totala avsaknaden av rättssäkerhet och pressfrihet i Eritrea".

På flera punkter i resolutionen omnämns "den svenska medborgaren" Dawit Isaak med namn.

I resolutionen krävs också att Eritrea ansluter sig till FN:s konvention mot tortyr och omänsklig behandling.

Krav finns också att en del av EU:s bistånd till Eritrea ska villkoras mot att det sker förbättringar med demokratisituationen i landet.

– Eritrea är en av världens värsta skurkstater, där Dawit utan kontakt med omvärlden och utan rättegång suttit fast i mer än 14 år. Därför är det glädjande att EU nu gemensamt och med stort stöd står upp för den ende europeiske samvetsfången, säger Fredrick Federley vidare.

Tros passera

Resolutionen tros passera med bred marginal. De två största partigrupperingarna inom parlamentet, den kristdemokratiska och den socialdemokratiska, stöder resolutionen.

Ytterligare en svensk EU-parlamentariker, kristdemokraten Lars Adaktusson, har arbetat fram resolutionen.

– Resolutionen i sig är en frän uppgörelse med det auktoritära styre som under lång tid satt kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter i system och fört Eritrea till randen av kollaps, skriver han på sin blogg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag