Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rekordnotering för Sverigedemokraterna

Rekordsiffra för SD i svensk väljaropinion
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverigedemokraterna får 20,2 procent i svensk väljaropinion.

Det är partiets högsta siffra någonsin i mätningen som startade 2010.

– Det är väl förmodligen en följd av den pågående samhällsdebatten, säger Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare, till Sveriges Radio.

Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av flera opinionsundersökningar, visar att SD får sin högsta siffra sedan mätningen startade 2010. Partiet får 20,2 procent och stiger för tredje månaden i rad. De gör en ökning med 1,5 procentenheter sedan augusti, rapporterar SR.

– Vi jobbar ju långsiktigt. Vi har ju hela tiden försökt att bredda vår politik, men har också fördjupat oss i olika sakområden som vi tycker är viktiga, säger Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare, till SR.

”Flyttar fokus till Sverigedemokraterna”

Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger till SR att debatten kring lag och ordning har gynnat partiet, samt den uppmärksamhet som blev när partiet inte fick delta i samtal med regeringen om problemen med gängen i Sverige.

– Det flyttar ju fokus till Sverigedemokraterna, och det är ju bra för ett parti att hamna i fokus, och i en fråga som de har relativt starkt förtroende i, så det medverkar ju till detta, säger Toivo Sjörén.

Så går det för partierna enligt svensk väljaropinion.

Sverigedemokraterna går framåt i både Stockholms- och Göteborgsområdet, visar Sifos egna mätningar.

I mätningen går även Moderaterna framåt där de får 19,5 procent. Kristdemokraterna faller och är nu nere på 7,1 procent.

Toivo Sjörén tror tappet beror på att Kristdemokraternas väljare går över till Moderaterna, som i sin tur tappar väljare till Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna backar i mätningen och får 25,4 procent, vilket ses som en faktor till Sverigedemokraternas uppgång.

Även Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet backar. Liberalerna ökar med en tiondels procentenheten sedan förra månaden och får 4,1 procent.


Svensk väljaropinion september 2019

S 25,4 (26,5)

V 8,8 (9,1)

MP 5 (5,4)

M 19,5 (18,5)

L 4,1 (4)

KD 7,1 (7,7)

C 8,5 (8,9)

SD 20,2 (18,4)

Övriga 1,5 (1,7)


Källa: Svensk väljaropinion/ Sveriges Radio

Siffrorna inom parentes visar siffran partiet fick i samma mätning i augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.