Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rekordmätning för Sverigedemokraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraterna är nu det största partiet bland män, enligt undersökningen från TV4 Novus. På bilden partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfvens Socialdemokraterna backar i nya mätningen.
Foto: Pelle T Nilsson
Även Moderaterna och Anna Kinberg Batra går tillbaka i nya mätningen.
Foto: Meli Petersson Ellafi

SD är nu största parti bland män och både S och M backar, enligt en färsk opinionsmätning från Novus/TV4.

Framför allt ökar partiet bland LO-medlemmar och norrlänningar.

Nu måste regeringen agera, menar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S,

– Jag tror att ett viktigt uppdrag för regeringen är att skapa ordning och reda i mottagandet av nyanlända så att man säkert vet vad som gäller och det finns en förutsägbarhet och regler att följa, säger hon. 

I TV4 Novus väljarbarometer som presenterades i dag får Sverigedemokraterna det högsta stödet i en Novus-mätning någonsin. 

Partiet får 19,4 procent hos väljarkåren vilket är en uppgång med 1,4 procentenheter jämfört med mätningen som gjordes i juni. 

– Jag tror att det handlar en hel del om att det finns många människor som är negativt inställda till den invandringspolitik som förs, säger Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. 

SD är nu det största partiet bland män, enligt undersökningen. Stödet ökar även något bland kvinnor. Om det var val i dag skulle 24,5 procent av de manliga väljarna lägga sin röst på partiet, rapporterar TV4 Nyheterna om mätningen. 22,4 procent av männen skulle rösta på S och 22,3 på M.

SD ökar enligt Novus framför allt hos LO-medlemmar och norrlänningar. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, menar att regeringen nu måste agera. 

- Det är svårt att veta säkert vad människor har för bevekelsegrunder. Men jag tror att ett viktigt uppdrag för regeringen är att skapa ordning och reda i mottagandet av nyanlända så att man säkert vet vad som gäller och det finns en förutsägbarhet och regler att följa, säger hon. 

Centerledaren Annie Lööf höll under tisdagen sitt sommartal i Hagaparken och kommenterade SD:s ökande siffror.  

- Det är ju ett renodlat missnöjesparti och i tider av oro så brukar missnöjet växa sig starkt. Det är väl en ganska naturlig förklaring på detta. Samtidigt är det här en uppmaning till oss andra partier att fortsätta lägga konkreta förslag för att möta utmaningen vad gäller jobben, landsbygden, miljön men också integrationen, säger Annie Lööf till Expressens Niklas Svensson och menar att regeringen måste möta detta:

- Regeringen borde ta den här varningsklockan på mycket stort allvar och se till att inte bara prata, eller de prata ju knappt nu. De måste leverera och genomföra förslag i den kommande budgeten, säger hon. 

LO:s vice ordförande Tobias Baudin föreslog nyligen att S och MP skulle göra upp om migrationspolitiken. Men Lööf öppnar för en ännu bredare uppgörelse. 

- För det första måste S bekänna färg. Vad tycker S och MP som ingår i regeringen. När man vet det kan vi ta ställning till om det är möjligt att göra upp flera partier på oppositionssidan, säger Annie Lööf. 

Bland kvinnorna är stödet lägre, 14,5 procent skulle rösta på SD, 27,7 procent på Socialdemokraterna och 24,3 procent på Moderaterna. 

– Sverigedemokraterna har alltid varit mycket större bland män än kvinnor så att den trenden ligger i och när ökningen sker nu så ökar de både bland män och kvinnor, men männen drar ändå i väg, säger Torbjörn Sjöström, VD för Novus till TV4 Nyheterna.

Magnus Hagevi är inne på samma linje. 

– Det har alltid varit så att den här typen av partier har haft starkare stöd bland manliga väljare och att den här skillnaden tycks nu ha ökat när partiet går framåt, säger han. 

– Det är inte ovanligt att partier som uppfattas som mer extrema i någon fråga har ett starkare stöd från män, det har varit så tidigare i partier som är ganska långt vänster ut, höger ut eller mer åt det auktoritära hållet. 

Lägsta sedan januari 2012

Socialdemokraternas väljarstöd minskar med 1,3 procentenheter jämfört med juni till 25,1 procent. Stödet är det lägsta för partiet i Novus mätningar sedan januari 2012 och partiet hamnar 5,9 procentenheter under valresultatet i september förra året. 

Stödet minskar främst i åldersgruppen 18-29. Partiet tappar främst väljare till soffan, Miljöpartiet och Vänsterpartiet men också något till Sverigedemokraterna. 

Magnus Hagevi menar, utan att uttala sig om den enskilda mätningen, att Socialdemokraterna nu har oerhört låga siffror. 

– De har ganska snabbt minskat från att vara ett 40, 45 procents-parti till att vara ett parti runt 25 procent nu, det är en dramatisk minskning egentligen i svensk politik. Så stora svängningar för det partiet har jag inte sett tidigare, säger han. 

– På kort sikt tror jag att det kostar på att regera. De partier som är med i regeringen förlorar i väljaropinionen. För Socialdemokraternas del handlar det om att de har statsministerposten och det största ansvaret för vad väljarna uppfattar som regeringspolitik. 

Moderaterna tappar 

Moderaterna har tappat stöd under sommaren och trenden fortsätter i mätningen där partiet hamnar på 23.3 procent - ett tapp med 1,7 procentenheter jämfört med mätningen i juni. 

Partiet tappar främst väljare till främst Sverigedemokraterna och Folkpartiet men väljare försvinner också till Socialdemokraterna. Samtidigt tappar Kristdemokraterna väljare till partiet. 

Kristdemokraterna trillar ner under fyraprocentsspärren och har nu ett stöd på 3,3 procent vilket är en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med junimätningen. 

Rödgröna är största blocket

Folkpartiet hamnar på 5,2 procent vilket är en liten uppgång med 0,3 procentenheter. Centerpartiet har också gått framåt något jämfört med junimätningen och har nu ett stöd på 6,7 procent, ett ökat stöd med 0,3 procentenheter. 

Vänsterpartiet ökar också och hamnar på 7,3 procent vilket är en uppgång med 0,8 procentenheter. Miljöpartiet får 6,7 procent vilket är en uppgång med 0,7 procentenheter. 

De rödgröna tar ledningen mellan blocken med 2,0 procentenheter och är nu det största blocket med ett stöd på 39,1 procent - en uppgång med 0,2 procentenheter. Allianspartierna får ett gemensamt stöd på 38,5 procent, en nedgång med 1,8 procentenheter. 

Mätningen är baserad på 3005 telefonintervjuer som gjorts mellan den 3 och 23 augusti. Andelen osäkra väljare är 6,8 procent. 

Nya mätningen från TV4/Novus

Parti/Block Väljarstöd* Förändring**

Rödgröna 39,1 +0,2 …

Alliansen 38,5 -1,8

S 25,1 -1,3

V 7,3 +0,8

MP 6,7 +0,7

M 23,3 -1,7

FP 5,2 +0,3

C 6,7 +0,3

KD 3,3 -0,7

SD 19,4 +1,4

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.