Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rapport visar Kinas försök att tysta svenska medier

Sedan Gui Congyou tillträdde som Kinas ambassadör i Stockholm har hoten och attackerna mot journalisterna varit mer frekventa.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
När Svenska PEN i november 2019 tilldelade Gui Minhai Tucholsky-priset hotade ambassadören att kulturministern Amanda Lind skulle portas från Kina.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

En ny rapport från Reportrar utan gränser (RSF) visar hur Kina systematiskt attackerar svenska journalister. 

Och de senaste åren har hoten från Kina mot svenska medier och journalister ökat, bland annat har Expressen mottagit hotfulla brev.

– Jag trodde att det var ett skämt att det bara var någon som utgav sig för att vara från kinesiska ambassaden. Man använde ett språkbruk som att ”er rapportering är oacceptabel och lögnaktig”, säger Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare. 

Kina är ett av världens mest otrygga länder för journalister och skribenter. Och är det land som har flest fängslade journalister. I nuläget sitter 120 journalister och bloggare i fängelse i Kina, under hemska förhållanden. 

I Sverige har klimatet hårdnat för journalister och medier som skriver och uttalar sig om Kina. Enligt en ny rapport från RSF blir allt fler svenska journalister attackerade och hotade av den Kinesiska regimen och Kinas ambassad i Sverige.

Rapporten beskriver hur ambassaden i Sverige försökt tysta svenska medier flera gånger de senaste åren. 

– Sverige är ett tacksamt mål eftersom det är väldigt uttalat när det gäller mänskliga rättigheter. Där många frågor som rör försvaret av mänskliga rättigheter också gäller de problem som finns i Kina, förklarar Jerker Hellström i rapporten, projektledare för Asien- och Mellanösternprojektet vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. 

Ambassadören kallad till UD 40 gånger 

Sedan Gui Congyou tillträdde som Kinas ambassadör i Stockholm, i slutet av 2017, har hoten och attackerna varit mer frekventa. De senaste tre åren har han blivit kallad till utrikesdepartementet fler än 40 gånger, på grund av sina angrepp på svenska medier och journalister. 

I rapporten berättar ett flertal journalister, experter och utgivare om hur Kina gång på gång försöker styra Sveriges rapportering. Påtrycknings- och påverkningskampanjer rör sig ofta om skriftliga uttalanden på kinesiska ambassadens hemsida, och hot i brev eller mejl som skickas till journalister eller redaktioner.   

Under sommaren och hösten 2018 visar rapporten en markant ökning av attacker. Mellan juni och oktober gjorde ambassaden 36 kritiska uttalanden om svenska myndigheter och svenska medier. 

Orsaken till ökningen tros bero på SVT:s Svenska Nyheters satirinslag om de kinesiska turisterna som blev avvisade på ett hotell i Stockholm. Efter att programmet riktades kritik till Sverige och SVT från kommunistregimen i Peking. De anklagade bland annat Sverige för att inte respektera mänskliga rättigheter. 

– Programledaren och flera andra medarbetare som var knutna till programmet överflödades av hat och hot och förolämpningar. Det var allt från bajsskämt till mordhot, säger Micke Lindgren, som tidigare var producent på Svenska Nyheter.

Expressens kulturchef Karin Olsson
Foto: OLLE SPORRONG

”Jag trodde att det var ett skämt”

Expressen har de senaste åren haft kampanj för att uppmärksamma förläggaren Gui Minhai, som sitter oskyldigt fängslad i Kina. Detta har lett till att tidningen flera gånger har utsatts för hot. I rapporten berättar Expressens Karin Olsson om det första hotbrevet från Kina. 

– Jag trodde att det var ett skämt att det bara var någon som utgav sig för att vara från kinesiska ambassaden. För tillvägagångssättet är så ovanligt för en ambassad. Man använde ett språkbruk som att ”er rapportering är oacceptabel och lögnaktig”.

Hon berättar också att Expressens medarbetare Jojje Olssons utsatts för attacker efter sina texter om Kina.

– Jojje Olsson har blivit smutskastad och även förläggaren. Ambassaden har spritt lögner om hans tid i Sverige och om hans bakgrund i Kina.

Författaren, förläggaren och svenske medborgaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina i över fyra år utan åtal eller rättegång. 

Det har gått 1 588 dagar sedan Kina frihetsberövade honom i Thailand och förde honom till Kina – där han suttit inspärrad utan att några officiella anklagelser riktats mot honom.

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.