Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rapport visar: Farligt att snusa

Dagens tre största inrikesnyheter.
Här åker en prilla in under överläppen. Foto: AAS, ERLEND / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Prillan är farlig.

Det påstår norska Folkehelseinstituttet i en ny snusrapport, skriver Dagbladet. 

”Det är sannolikt att bruket av svenskt snus bland män ökar risken för högt blodtryck”, slås bland annat fast i rapporten.

I en ny rapport varnar Folkhälsoinstitutet i Norge att snus kan ha ett antal skadliga effekter. 

Institutet har fått i uppdrag av ministeriet för hälsa och vård att uppdatera en rapport från 2014 om hälsorisken när det gäller användandet av snus.

Nya studier stärker slutsatserna från den föregående rapporten, skriver institutet.

Forskning om hälsorisken för snusanvändning rör användandet av svenskt snus. Detta eftersom vårt västra brödrafolk främst använder snus producerat av oss svenskar.

Så drabbas de som snusar

Användningen av snus bland män leder sannolikt till en ökad risk för matstrupscancer, bukspottkörtelcancer och högt blodtryck.

Att snus ökar risken för cancer i bukspottkörteln strider dock mot en stor samlingsstudie från 2017, påpekar Forskning.no. 

Studien med namnet Araghi fann att snusare inte löpte någon större risk att få bukspottkörtelcancer jämfört med dem som inte snusar.

Vidare står det i institutets rapport att det är möjligt att snus ökar risken för cancer i magen och ändtarmen. Det är också möjligt att användningen av snus medför ökad dödlighet efter en cancerdiagnos

Finland vill upphäva sitt snusförbud

I september i år framkom det att riksdagsledamöter från samtliga finska partier vill upphäva förbudet mot snus i landet.

Det finska snusandet är lika gammalt som i Sverige, men när landet blev medlem i EU 1995 förbjöds försäljningen.

Historiskt har snus i Finland främst förekommit i Österbotten, men på senare år har användandet ökat i hela landet och finska ”snusturister” som turar och storhandlar är ett vanligt inslag i Stockholm.