Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rapport visar: Då blir världen jämställd

Kvinnor i Frankrike demonstrerar mot könsdiskriminering. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Könsskillnaderna ökade inom en rad områden under 2018. 

Och enligt en ny rapport från World Economic Forum dröjer det över 200 år tills arbetsplatser runtom i världen är helt jämställda. 

– Den sammantagna bilden är att jämställdheten har stagnerat, säger Saadia Zahidi, chef på WEF, till Reuters.

Under 2018 förbättrades löneskillnaderna mellan män och kvinnor runtom i världen inom ett område: ekonomiska möjligheter. Bland annat har antalet kvinnor i ledarpositioner ökat till 34 procent. 

Samtidigt ökade skillnaderna i de tre andra undersökta områdena: utbildning, sjukvård och representation inom politiken, skriver WEF, World Economic Forum, i sin rapport enligt AFP. 

I rapporten, där de undersökt 149 länder, framgår också att det är proportionellt sett färre kvinnor än män i arbetslivet – vilket antyder att automatiseringen av flera jobbområden påverkar kvinnor i en större utsträckning.

Ny rapport: Då är världen helt jämställd

Kvinnor är också underrepresenterade i arbetsområden som är på frammarsch sett till arbetsmöjligheter: forskning, teknologi, ingenjörskap och matematik. Och inom artificiell intelligens – som blir allt mer vanligt – utgör kvinnor endast 22 procent. 

– Den sammantagna bilden är att jämställdheten har stagnerat. Framtiden för vår arbetsmarknad kanske inte är så jämställd som vi hade förutspått, säger Saadia Zahidi, chef på WEF, till Reuters.

Totalt sett har gapet mellan kvinnor och män minskat jämfört med 2017 då det för första gången på ett decennium ökade, skriver AFP. 

De nordiska länderna Island, Finland, Sverige och Norge toppar listan. I botten av listan över det sammanlagda könsgapet hamnar Syrien, Irak, Pakistan och allra sist Jemen.

Sverige toppar listan över jämställdhet

Så när når vi då jämställdhet inom arbetslivet? 

Enligt rapporten kommer det dröja 202 år inom arbetslivet, medan andra områden spås nå jämställdhet om 108 år, skriver AFP. 

Däremot skiljer sig fingervisningen åt beroende på land och region. 

Västvärldens nationer förväntas nå jämställdhet inom 61 år medan länder i Nordafrika och Mellanöstern väntas nå det om 153 år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.