Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna följer inte restriktionerna

Andra länder är rädda för att ta emot svenska turister.
Bild från en badplats i Malmö i slutet av juni.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folktätt på badplats i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trängsel i centrala Stockholm i början av sommaren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svenskarna håller inte avstånd – trots pandemin.

Främst syns problemen på serveringsställen under kvällstid, då alkohol är inblandat, enligt en ny rapport.

– Några turisttäta kommuner rapporterar om en besvärlig situation, säger Ola Melin vid länsstyrelsen i Skåne till Sveriges Radio.

Det är länsstyrelsen i Skåne som på uppdrag av regeringen har undersökt hur coronarestriktionerna efterlevs i Sverige. Och enligt länsstyrelsen har flera kommuner identifierat ”allvarliga brister”.

Svenskarna är i synnerhet dåliga på att hålla avstånd när de besöker serveringsställen under kvällstid, då alkohol är inblandat. Men problemen uppstår även vid badplatser och ständer, samt vid restauranger och matbutiker.

Svenskarna ”trötta” på rekommendationerna

Enligt rapporten har flera län beskrivit en ”trötthet” bland folk när det kommer till att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Bland annat är det för många 70-plussare som vistas ute i folktäta områden. Dessutom kritiseras unga för att vara sämre än andra åldersgrupper på att agera rätt i krisen.

– Man ser att det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet. Det här med att några känner en slags trötthet kring rekommendationerna är ju allvarligt och det behöver vi ta tag i på något sätt, säger Ola Melin, länsöverdirektör i Skåne, till SR.

Folkhälsomyndigheten har tidigare riktat skarpa ord mot unga som ”lever som vanligt” för att de inte ingår i en riskgrupp. Senast under torsdagens presskonferens manade myndighetens generaldirektör, Johan Carlson, till större ansvar.

– Vi har en spridning som finns inom icke riskgrupper, yngre människor. Det åligger var och en att se till att man skyddar varandra, sa han då.

”Man jobbar för fullt”

Länsstyrelsens rapportering ska bland annat signalera om nya åtgärder krävs. Till exempel tittar man på hur situationen förändrats sedan beslutet togs om att tillåta inrikesresor från och med 13 juni.

Enligt Ola Melin finns det i nuläget inga planer på att komma med nya åtgärder. Däremot jobbar kommunerna med egna lösningar för att få folk att följa rekommendationerna.

Vissa kommuner har satt upp skyltar som manar till socialt avstånd. Andra har anställt personal som ska påminna om samma sak.

– Man jobbar för fullt med kommunikation på olika sätt, säger Ola Melin till SR.

Sverige lyfts fram som varnande exempel: ”Det var fel val”.

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.