Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rapport: ”Sugar dating” allt vanligare

Simon Häggström, polisinspektör.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
OBS! Genrebild.
Foto: Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
OBS! Genrebild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Sugar dating” där äldre personer träffar yngre i utbyte mot gåvor och pengar ökar, rapporterar Sveriges Radio.

Det vanligaste sättet att ta kontakt vid sexköp är genom sociala medier och internet, visar en ny rapport av Jämställdhetsmyndigheten.

Jämställdhetsmyndighetens nya kartläggning av prostitution och människohandel visar att ”sugar dating”, där oftast äldre män erbjuder yngre tjejer pengar i utbyte mot sex, har ökat.

Att ”sugar dating” blivit allt större är något som även polisen kan se.

– När vi väl lägger resurs och gör riktade insatser då hittar vi ju hela tiden nya ungdomar som har dragit in i detta eller är på väg in, säger polisinspektör Simon Häggström till Sveriges Radio.

På internet marknadsförs ”sugar dating” som en form av dejtning där äldre män söker unga personer att äta middag, resa eller umgås med och sätta en guldkant på vardagslivet – inte ha sex.

”Ett lager socker över ordet”

Men enligt Saga Brodersen, styrelseledamot i föreningen ”Inte din hora”, handlar det om prostitution som förskönats.

– Sugar dating är ju prostitution, fast man har strött ett lager socker över ordet så det inte ska bli lika smutsigt.

Vissa vuxna knyter vänskapliga kontakter med ungdomarna till en början, med syfte att senare begå övergrepp.

Simon Häggström och Saga Brodersen har båda mött unga tjejer och killar som gett sig in i något de inte förstått sig på, skriver Sveriges Radio.

– Speciellt när det gäller minderåriga, då kan vi absolut se att man inte förstår vilken situation man hamnar i, i och med att man ofta groomas in i ”sugar dating”-världen, säger Sara Brodersen till radion.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.