Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rapport: Nya Karolinska är ett politiskt drivet projekt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Iréne Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm.
Foto: ANN JONASSSON
Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bygget av Nya Karolinska var ett "marknadsprojekt" och styrdes av ideologiskt drivna borgerliga politiker.

Det är slutsatsen i en ny delrapport från Stockholms universitet, som beställts av den styrande alliansen i Stockholms läns landsting.

– Man hade goda intentioner fast det blev fel, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius, (M) som nu ska försöka sänka kostnaderna för det rekorddyra sjukhuset.

På fredagen överlämnades en första delrapport från Stockholms universitet om Nya Karolinska sjukhuset, NKS, till Stockholms läns landsting. 

Rapporten, som beställts av alliansen som styr i landstinget, innehåller en hel del kritik mot uppdragsgivaren. 

Bygget kom att styras av "visionen om en närmare samverkan med näringslivet inom hälso- och sjukvården. Detta marknadsprojekt är politiskt drivet och bärs fram av politiska partier på den borgerliga sidan som länge förespråkat och drivit igenom privata finansieringslösningar i Stockholms sjukvård" står det i rapporten.

Den visionen ledde fram till landstingsfullmäktiges beslut år 2008 att att upphandla sjukhuset genom så kallad Offentlig-privat samverkan, OPS. 

Andra alternativ utreddes inte tillräckligt och man lyssnade inte tillräckligt på personalen. 

Dessutom blev projektet väldigt dyrt.


LÄS MER: Regeringen tillsätter statlig granskning av hanteringen av Nya Karolinska 


– Det drar alltid över budget i såna här projekt, det är en väldigt vanlig iakttagelse. Det är oerhört många saker som ska på plats, de tenderar att alltid bli dyrare och inte hålla vad de lovar, säger rapportförfattaren Göran Sundström till Svenska Dagbladet.

"Man hade goda intentioner"

Iréne Svenonius är moderat finanslandstingsråd. Hon tillträdde den 1 januari 2017, alltså långt efter beslutet om finansieringen av NKS. 

– Stockholms universitets granskning instämmer i mina slutsatser, att OPS inte var en lyckosam väg framåt, säger hon.

Men det var ju ändå ditt parti, med flera, som drev fram det här beslutet, även om det inte var du personligen. Varför ska men ge er förnyat förtroende?

– Man hade goda intentioner fast det blev fel. Min uppgift är att sänka kostnaderna för OPS-avtalet och göra det så bra som möjligt, givet den situation vi har. Att jag är ny i landstingen gör också att jag kan se på de här frågorna lite mera fritt. 

Dessutom finns det fler än allianspartierna som har anledning till självkritik, menar Iréne Svenonius.

– Alliansen har uppenbart drivit fram att lösningen skulle vara en OPS, man har trott väldigt mycket på det. Men det slutliga beslutet var alla partier överens om, när man genomförde OPS-avtalet med Skanska.

Rapporten från Stockholms universitet fick inte i uppdrag att utkräva ansvar, något som har kritiserats av bland andra socialminister Annika Strandhäll (S) i en hätsk debatt med Svenonius i SVT:s Agenda i söndags.

Men Iréne Svenonius menar att det finns andra former för ansvarsutkrävande.

– Ansvar utkrävs på två sätt i en organisation som landstinget. Dels årligen när revisionen uttalar sig om hur styrningen har varit. Det andra är att väljarna gör det vart fjärde år. Så ansvar har i någon mening utkrävts båda av revisionen och via väljarna, säger hon. 

En andra delrapport från Stockholms universitet kommer 2019 och slutrapporten 2020.

Regeringen utreder frågan

Samtidigt har regeringen tillsatt en egen utredning om fallet Nya Karolinska. Experter har dock ifrågasatt att om regeringen får göra en sådan granskning enligt grundlagen.

– Jag skulle säga att det är ett ingrepp i den lokala eller den regionala demokratin. Det här är en sak mellan den sittande majoriteten i landstinget och väljarna, sedan får man tycka vad man vill om hur Stockholms läns landsting skött sig, säger Olle Lundin, Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till DN.

Regeringen uppger dock att utredningens direktiv är förenliga med grundlagen. Trots Strandhälls uttalanden i Agenda säger hennes statssekreterare Agneta Karlsson att utredningen inte ska betraktas som en formell granskning. 

– Det utredaren ska göra är att kartlägga vad som hänt, identifiera risker och se om man behöver ändra i lagar och regler för att det inte ska hända igen. Men något formellt ansvarsutkrävande är det inte, säger Karlsson till TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.