Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny rapport: Laservapen från Kina kan nå satelliter

GOCE-satelliten som användes för att kartlägga jordens gravitationsfält. Foto: AOES MEDIALAB / ESA-AOES MEDIALAB/POLARIS POLARIS IMAGES
Kina kan redan ha laservapen som kan nå amerikanska spionsatelliter. Foto: JU PENG / XINHUA/AVALON.RED B950

Kina och Ryssland utvecklar nya laservapen som kan skjuta ner amerikanska satelliter, varnar Pentagon i en ny rapport. 

Försvarshögkvarteret varnar för att USA:s säkerhet i rymden nu är hotad, rapporterar CNN

Under måndagen publicerade Pentagon en rapport, ”Utmaningar mot säkerheten i rymden”, om att den amerikanska dominansen i rymden kan vara hotad. 

Enligt försvarshögkvarteret utvecklar nämligen både Kina och Ryssland militära förmågor med kapacitet att slå ut amerikanska satelliter. 

Laservapnen kan nå USA:s satelliter

Det handlar bland annat om kraftfulla laservapen som kan nå satelliter som spelar en viktig roll i amerikanska navigations- och vapensystem och inhämtande av underrättelseinformation. 

”Kina kommer antagligen att ha ett markbundet laservapen som kan nå rymdbaserade sensorer i lägre omloppsbana 2020, och i mitten eller senare av delen av 2020 ha kunnat utveckla kraftfullare system som utökar hotet till att gälla även mot satelliter som inte är optiska”, skriver Pentagon i rapporten enligt CNN. 

Enligt rapporten kan Kina redan ha möjlighet att avfyra laservapen som kan nå satellitsensorer. 

Satelliterna är kritiska för USA:s övervakning

Bland annat sköter USA övervakningen av Nordkoreas kärnvapenprogram och Rysslands och Kinas militära aktivitet genom satellitövervakning, rapporterar CNN

Satteliter används även för att upptäcka fientliga missiler. 

Enligt rapporten utvecklar Ryssland ett luftburet lasersystem med förmåga att slå ut amerikanska satellitsensorer. Det står även att Ryssland sannolikt håller på att utveckla ett markburet, mobilt missilsystem med kapacitet att slå ut mål i rymden. Vapensystemet spås vara färdigt inom ett antal år.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!