Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rapport: Invandrare är bra för ekonomin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
OECD:s generalsekreterare Angel Gurría kräver att regeringarna fortsätter jobba för att minska arbetslösheten bland utrikesfödda.
Foto: Robban Andersson

Invandrare har en positiv effekt på Sveriges ekonomi.

Det slår en unik rapport från OECD fast.

Den stora undersökningen har granskat invandringens ekonomiska effekter i 27 länder.

Undersökningen, som uppmärksammades i förmiddags av bland annat Dagens Nyheter, är unik i sitt slag.

Den internationella samarbetsorganisationen OECD har gått igenom vad invandrarhushåll kostar samhället i form av bidrag och jämfört vad de till exempel betalar i skatt.

Slutsatsen i rapporten:

Invandrare bidrar till stat och kommun i större utsträckning än vad de kostar i majoriteten av de undersökta länderna. I snitt rör det sig om cirka 3000 euro per år och hushåll i vinst.

En tusenlapp

Enligt rapporten genererar varje invandrarhushåll i Sverige runt en tusenlapp i överskott varje år, per hushåll.

Samtidigt slår OECD fast att särskilt länder som Sverige, Belgien och Frankrike, som har ett högt tryck av nyanlända, skulle kunna generera stora ekonomiska vinster på att minska arbetslösheten bland utrikesfödda.

Nu kräver OECD:s generalsekreterare Angel Gurría att regeringarna fortsätter jobba för att förbättra utvecklingen.

– Regeringar måste göra allt de kan för att förbättra invandrares jobbutsikter, sa han när han presenterade rapporten i Bryssel.

Nödvändigt för ekonomin

Även nationalekonomen Stefan de Vylder menar att invandringen är nödvändig för ländernas ekonomier.

– Sverige, liksom flertalet europeiska länder behöver invandrare, och den demografiska utvecklingen är på många håll bedrövlig i många delar av Europa, säger han.

Bland annat kan invandringen bidra till en lösning för de växande problemen med en åldrande befolkning och ett stort behov av arbetare inom tjänstesektorn och vården, enligt Stefan de Vylder.

– Men man ska vara lite nyansera, det är en viss skillnad på arbetskrafts- och flyktinginvandring. De bidrar på olika sätt. Men helheten är positiv, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.