Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rapport: Hotet mot klimatet blir allt värre

Foto: Manu Fernandez

STOCKHOLM. De allvarliga effekterna av klimatförändringen blir allt tydligare, och kommer sannolikt att bli ännu mer påtagliga de kommande decennierna. Samhällen och ekosystem kommer att drabbas av fler extrema väderhändelser, torka och översvämningar.

En skillnad jämfört med tidigare rapporter är att det är tydligare än tidigare hur riskerna ökar i takt med stigande medeltemperatur, skriver Lena Lindström och Lars Bärring vid SMHI, som deltog i den svenska delegationen vid IPCC, i ett pressmeddelande

Oroas du över klimatet?

Slutsatsen dras i den senaste delrapporten från FN:s klimatpanel (IPCC). Rapporten, som presenteras i Yokohama i Japan, har författats av 309 ledande forskare från 70 länder. Uppgifterna i rapporten är i hög grad desamma som i den förra stora utvärderingen från IPCC för sju år sedan.

– Skillnaden är att vi nu har mycket mer information, mycket mer data. Bevisen är många fler och mycket starkare, säger Richard Klein, forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI) och en av huvudförfattarna bakom den nya rapporten.

– Vi ser nu effekterna av klimatförändringen mycket tydligare. Det rör sig inte längre om ett avlägset hot.

Så kan vi mildra klimathotet

I rapporten ingår också flera resonemang om vad som kan göras för att dämpa den nuvarande trenden. Viktigast är att förhindra ytterligare temperaturhöjningar, vilket kräver att utsläppen av växthusgaser dämpas kraftigt i en nära framtid.

– Vi kan inte undvika alla negativa följder av uppvärmningen. Framtiden är delvis intecknad. Men det är förstås oerhört viktigt att få ner utsläppen. Annars blir framtiden ohanterlig, säger Klein.

Han påpekar att det fortfarande är osäkert exakt hur förändringarna kommer att slå i olika delar av världen. Ett land som Moçambique måste förbereda sig på både översvämningar och svåra torkperioder.

– Även länder som Sverige måste anpassa sig. Det är fullt möjligt att Sverige kan dra vissa fördelar av stigande temperaturer, men också sådana förändringar måste man förbereda sig på.

Sverige kan dra nytta av förändringarna

De naturliga ekosystem som är mest hotade återfinns troligen i Arktis och i tropikerna, enligt rapporten.

Om havsisen i Arktis försvinner helt på somrarna blir effekterna på djurlivet sannolikt dramatiska. I tropikerna är hotet störst mot bergsregnskogar och andra livsmiljöer i bergsområden.

En skillnad jämfört med tidigare rapporter är att det är tydligare än tidigare hur riskerna, bland annat hoten mot ekosystem och extrema väderhändelser, ökar i takt med stigande medeltemperatur, skriver Lena Lindström och Lars Bärring vid SMHI, som deltog i den svenska delegationen vid IPCC, i ett pressmeddelande.

"Diskussionen om riskbegreppet är komplicerad, men det står klart att klimatförändringen kommer att både öka nuvarande klimatrelaterade risker och skapa nya för natur och samhällen", säger Lena Lindström.

Insatser för att anpassa samhällen till klimatförändringarna har inletts världen över, men mer förebyggande arbete behövs, enligt dem, och IPCC pekar på behovet av att agera tidigt.

Andra miljöer som pekas ut som mycket sårbara är korallreven och kusternas ekosystem.

Mamman dödade Theo – sedan tog hon sitt liv

Pappa Mattias möttes av en lapp på dörren: ”Gå inte in”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.