Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rapport: CIA-tortyr var brutalare än känt

Kommitténs ordförande senator Dianne Feinstein intervjuas av journalister på Capitol Hill i Washington när hon anländer med rapporten.
Foto: J. Scott Applewhite

CIA:s kritiserade förhörsmetoder - som liknats vid tortyr - var i princip värdelösa.

Metoderna var dessutom mycket brutalare än vad spionorganisationen tidigare har sagt.

Det avslöjar en ny rapport som den amerikanska senaten släppte på tisdagen.

– Det var därför jag otvetydigt bannlyste tortyr när jag tillträdde, därför att ett av våra mest effektiva verktyg i kampen mot terrorism och att hålla amerikaner säkra är att vara trogna våra ideal, säger president Barack Obama.

Den amerikanska senaten släppte på tisdagen en rapport om CIA och underrättelsetjänstens arbete i kriget mot terrorn efter den 11 september 2001.

CIA fick då långtgående befogenheter vid förhör med misstänkta terrorister. I rapporten framgår det att CIA tänjde på de redan tuffa förhörsmetoder som dåvarande president George W Bush gett klartecken för, skriver Reuters.

Enligt NBC News var förhörsmetoderna mycket brutalare än vad som tidigare var känt.

En hel del information i rapporten har redan läckt ut. Rapporten beskriver användningen av flera tortyrmetoder som skendränkningar, förnedring och fångar som berövats sömn eller utsatts för kyla, rapporterar BBC.

I ett fall beskrivs hur en fånge hotades med en surrande borrmaskin, som aldrig användes. En annan fånge utsattes för hot om sexuellt våld med ett kvastskaft. Även skenavrättningar, något som aldrig Bushregeringen auktoriserat, har dokumenterats, uppger insatta källor för Reuters.

Metoderna beskrivs dessutom som ineffektiva.

Befarar våldsamheter

Det framgår också att CIA regelmässigt ljög och mörkade för Vita huset och den amerikanska kongressen om förhörsmetodernas brutalitet.

På tisdagen kommenterade USA:s president Barack Obama rapporten genom att säga att förhörsmetoderna strider mot amerikanska värderingar.

– Det var därför jag otvetydigt bannlyste tortyr när jag tillträdde, därför att ett av våra mest effektiva verktyg i kampen mot terrorism och att hålla amerikaner säkra är att vara trogna våra ideal, säger han.

Vita huset befarar att offentliggörandet av rapporten kan leda till våldsamheter och attacker mot amerikanska ambassader på flera håll i världen.

– Publiceringen av rapporten kan leda till en ökad risk för amerikanska fastigheter och medborgare världen över, säger Josh Earnest, Vita husets pressekreterare, rapporterar Washington Post.

USA har därför ökat säkerheten på sina beskickningar för de kommande dagarna. Tidigare har bland annat USA:s konsulat i Benghazi attackerats.

Kraftig sekretess

Rapporten har sammanställts av den amerikanska senatens underrättelseutskott under ledning av Dianne Feinstein. Arbetet inleddes 2009 och originalrapporten uppgår till drygt 6000 sidor, men den har på grund av sekretess redigerats ned till ett sammanfattade dokument på 480 sidor, enligt BBC.

Flera myndigheter och det republikanska partiet har på grund av säkerhetsskäl motsatt sig att rapporten publiceras, rapporterar CNN. Rapportansvariga Dianne Feinstein har tidigare anklagat CIA för att ha försökt förhindra utredningen och därmed bryta mot lagen, rapporterar Washington Post.

Mike Rogers, republikansk kongressman och ordförande i representanthusets underrättelseutskott, anser att rapporten utgör en direkt fara för amerikaner utomlands.

– Det här kommer att hetsa till våld och det är sannolikt att det kommer att kosta någon livet, säger han till ABC News.

Men den demokratiske senatorn Ron Wyden konstaterar att det finns gott om människor runtom i världen som redan är väldigt arga på USA med anledningen av användandet av tortyrlika förhörsmetoder.

– Den här rapporten handlar om att säkerställa att människor förstår vad som hände, hur det hände, så att det inte händer igen, säger han till NBC News.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.