Ny rapport: Brottslighet viktigaste valfrågan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
För första gången sedan 1970-talet står brottsligheten högst på agendan bland svenska väljare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

För första gången sedan 70-talet toppar brottslighet listan över väljarnas viktigaste frågor inför höstens val.

Det visar en ny rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, skriver Dagens Nyheter (DN).

– Det blir en väldigt unik typ av svensk valrörelse med en mycket ovanlig fråga i toppen av dagordningen och en sakfråga som vi vet från västeuropeiska partisystem är en väldigt gynnsam miljö för konservativa partier och de som står till höger. De brukar äga den frågan, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till DN.

Det är första gången ämnet hamnar i topp sedan man började med regelbundna valårsmätningar 1979.

”Som en raket”

Enligt rapporten svarade 41 procent av de tillfrågade i undersökningen att lag och ordning är de viktigaste samhällsproblemen samt politiska frågorna.

– Den här frågan har stigit upp som en raket och ökat från val till val. Det här är nog den första valrörelsen i modern tid då den ligger så här högt på agendan så att alla partier, oavsett om man vill eller inte, måste diskutera frågan, säger Patrik Öhberg, statsvetare vid SOM-institutet, till Sveriges Radio Ekot.

Enligt honom gynnar valfrågan framför allt Moderaterna, men även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Ämnet kan dessutom direkt missgynna partier som Vänsterpartiet och Miljöpartiet, säger han.

Sjukvård tvåa

Undersökningen gick i höstas ut till 25 000 slumpvis utvalda personer mellan 16 och 85 år, där det bland annat frågades ”vilken eller vilka frågor eller samhällsproblem tycker du är viktigast i Sverige i dag?”

Efter brottslighet hamnade sjukvård tätt följt av integration. Sedan följde ämnena miljö och utbildning.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.