Ny planet upptäckt – kan ha vattenmoln i atmosfären

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Foto: NASA/JPL-Caltech

Forskare har upptäckt en ny exoplanet som väcker deras uppmärksamhet.

Planetens atmosfär ser ut att kunna innehålla vattenmoln. 

Den nyupptäckta exoplaneten, med beteckningen TOI-1231 b, ligger 90 ljusår från jorden. Planeten ligger mycket nära sin stjärna, den tar bara 24 jorddagar på sig att fullborda ett varv runt stjärnan. 

Men trots närheten till stjärnan är temperaturen på planeten ungefär densamma som på jorden.

– Den är åtta gånger närmare sin stjärna än vad jorden är solen. Temperaturen liknar den på jorden tack vare att stjärnan är svalare och mindre ljus, säger forskarassistenten Diana Dragomir, som varit med och författat en studie om upptäckten, enligt CNN.

– Men planeten är större än jorden, bara något mindre än Neptunus.

Är sannolikt en gasplanet

Planetens sammansättning är forskarna inte säkra på, men densiteten är lägre än den på jorden, vilket talar för att det kan vara en gasplanet. Man har inte heller säkert kunnat slå fast hur atmosfären ser ut.

– Den är ganska lik Neptunus i storlek och densitet, så vi tror att den har en jämförbart stor gasatmosfär, säger studiens huvudförfattare Jennifer Burt.

Forskarna tror att medeltemperaturen på planeten är omkring 60 grader.

– Jämfört med de flesta andra liknande planeter vi upptäckt hittills, som ofta är brännheta, så är TOI-1231 b kylig, säger Jennifer Burt.

Ju kyligare en exoplanet är desto troligare är det att den har moln i sin atmosfär. Exoplaneten K2-18 b, som upptäcktes 2015, kunde nyligen konstateras ha vatten i sin atmosfär. 

– TOI-1231 b är en av få andra planeter vi känner till med liknande temperatur och storlek, så framtida observationer av den nya planeten kan låta oss förstå hur vanligt (eller ovanligt) det är med vattenmoln kring dessa tempererade världar, säger Jennifer Burt.

Se UFO-bilderna som förbryllar hela USA

Myndigheterns rapport kan inte fastställa vad det rör sig om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.