Rymdteleskopet Hubble.
Rymdteleskopet Hubble.

Ny planet upptäckt – borde inte existera

Publicerad

Den borde inte existera.

Men rymdteleskopet Hubble har nu upptäckt spår av en ny unik planet som kan förändra vetenskapen för gott.

– Det här är minst sagt klurigt, säger forskaren Alycia Weinberger till Daily Mail.

Enligt alla vetenskapliga teorier, är det omöjligt att den kan existera.

Men Hubbleteleskopet har nu upptäckt spår av ny planet - dubbelt så långt ifrån sin närmaste stjärna än planeten Pluto är från solen.

– Vanligtvis behövs småstenar för att skapa en planet. Så om det nu finns en planet där och det inte finns något mer än dammkorn så långt ute i rymden, så har vi presenterat en stor utmaning till dagens vetenskap kring hur planeter formas, säger John Debes, ledande forskare i projektet, till Daily Mail.

Planeten ligger i närheten av stjärnan TW Hydrae, en röd dvärg, och även forskaren Alycia Weinberger beskriver upptäckten som förvånande.

– Om planetens massa är så liten som det verkar, så är det här minst sagt klurigt, säger hon.

Anledningen till förvåningen är dels att nya planeter brukar utvecklas betydligt närmare en stjärna, och dels att den har utvecklats i en snabbare takt än tidigare planeter, enligt forskningslaget bakom upptäckten.

Och nu fortsätter forskarna att studera området i ett försök att knäcka planetgåtan, i hopp om att kunna utveckla forskningen kring planeters uppståndelse.

– Enligt nuvarande teorier borde den inte ens existera, säger astronomen Alan Boss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag