Ny planet upptäckt – borde inte existera

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rymdteleskopet Hubble.

Den borde inte existera.

Men rymdteleskopet Hubble har nu upptäckt spår av en ny unik planet som kan förändra vetenskapen för gott.

– Det här är minst sagt klurigt, säger forskaren Alycia Weinberger till Daily Mail.

Enligt alla vetenskapliga teorier, är det omöjligt att den kan existera.

Men Hubbleteleskopet har nu upptäckt spår av ny planet - dubbelt så långt ifrån sin närmaste stjärna än planeten Pluto är från solen.

– Vanligtvis behövs småstenar för att skapa en planet. Så om det nu finns en planet där och det inte finns något mer än dammkorn så långt ute i rymden, så har vi presenterat en stor utmaning till dagens vetenskap kring hur planeter formas, säger John Debes, ledande forskare i projektet, till Daily Mail.

Planeten ligger i närheten av stjärnan TW Hydrae, en röd dvärg, och även forskaren Alycia Weinberger beskriver upptäckten som förvånande.

– Om planetens massa är så liten som det verkar, så är det här minst sagt klurigt, säger hon.

Anledningen till förvåningen är dels att nya planeter brukar utvecklas betydligt närmare en stjärna, och dels att den har utvecklats i en snabbare takt än tidigare planeter, enligt forskningslaget bakom upptäckten.

Och nu fortsätter forskarna att studera området i ett försök att knäcka planetgåtan, i hopp om att kunna utveckla forskningen kring planeters uppståndelse.

– Enligt nuvarande teorier borde den inte ens existera, säger astronomen Alan Boss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.