Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny plan: värnplikten ska återinföras

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Till hösten så kommer en ny utredning om hur försvarets personalförsörjning ska se ut.
Foto: Lasse Svensson

Regeringen tar ännu ett steg mot att återinföra den allmänna värnplikten.

Och både män och kvinnor ska kallas.

Redan i höst tillsätts en utredning om försvarets personalförsörjning i enlighet med det försvarsbeslut riksdagen fattade i våras.

– Hur omfattande och stort det ska vara och hur det ska gå till rent tekniskt är sådant man får titta på nu, säger han. säger försvarsminister Peter Hultqvist, S.

I vårens försvarsuppgörelse mellan regeringen och tre av allianspartierna, C, KD och M, ingick en utredning av försvarets personalförsörjning. Utredningen inleds nu under hösten, meddelade försvarsminister Peter Hultqvist, S, efter torsdagsmorgonens regeringssammanträde och efterföljande pressträff.

– Vi håller nu på att förbereder direktiv och ska också ta fram en utredare. Utredningen ska tillsättas så fort som möjligt, säger Hultqvist.

Han har tidigare beskrivit hur man kan inspireras av den danska modellen i två delar - ett professionellt försvar som man kombineras med värnplikt.

– Då har du en modell med två ingredienser och det är den vi särskilt vill studera. De har också en liknande modell i Norge, säger han.

– Hur omfattande och stort det ska vara och hur det ska går till rent tekniskt är sådant man får titta på nu, säger han.

Och det ska gälla för både män och kvinnor?

– Ja, självklart. Så är det.

Hultqvist kommenterade också Ekots nyhet om att en stor del av de sökande till försvarets officersutbildning föll bort eftersom de inte höll måttet. Ett problem eftersom stora pensionsavgångar väntar inom officerskåren.

– Alla sådana här signaler är oerhört väsentliga och viktiga. Det handlar om många olika faktorer. Dels utbildningens upplägg, dels intresset för Försvarsmakten som organisation, om personalförsörjningen. Många av de officerare vi har i dag kanske inte hade tänkt sig officersbanan från början men blev aktiverade i den riktningen under sin värnpliktstjänstgöring. Jag tror att en sådan här modell jag pratade om kan bredda underlaget för människor kan bli intresserade av yrken inom Försvarsmakten, säger han.

Samtidigt arbetar försvarsdepartementet med att tillsätta en ny överbefälhavare efter att Sverker Göranson lämnar när hans förordnande går ut i oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.