Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Satsar 11 miljarder på vården

Lena Hallengren (S) och SKR höll pressträff under fredagen.
Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenska hälso- och sjukvården ska stärkas med 11 miljarder kronor, enligt en överenskommelse regeringen gjort med Sveriges kommuner och regioner.

– Det är helt avgörande att arbetsvillkoren och arbetsmiljön förbättras, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på fredagen. 

Flera vårdsatsningar för 2022 presenteras av socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens där regionernas intresseorganisation SKR deltar. Regeringen vill bland annat satsa mer pengar på att öka antalet vårdplatser och antalet utbildningsplatser för vårdpersonal. 

– Vårdplatserna behöver bli fler och primärvården behöver byggas ut, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Totalt 11 miljarder satsas nu på hälso- och sjukvården. Den största satsningen går till att stärka ”god och nära vård” – med sex miljarder. 

– Ingen ska behöva vänta på vård i onödan, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation. 

”Behöver utveckla kompetensen”

Inom detta område går 3 miljarder till primärvården. 250 miljoner riktas till fler praktikplatser för blivande sjuksköterskor, 500 miljoner till specialistutbildning för sjuksköterskor och 100 miljoner till utvecklings- och karriärmöjligheter för sjuksköterskor. 

– Situationen för vårdens medarbetare är att vi behöver utveckla kompetensen hela tiden samt att vi behöver se till att kompetensen finns på rätt plats, säger Morell. 

Under pandemin har sjuksköterskor lämnat sina arbetsplatser på grund av hög arbetsbelastningen och redan knapphändigt bemannad verksamhet har förlorat ytterligare personal.

Sex miljarder till vårdköer

På grund av vårdbehovet under pandemin har redan långa vårdköer växt de senaste två åren när till exempel planerade operationer ställts in. I december väntade 162 000 personer på operation. 65 000 av dem hade väntat längre än vårdgarantins 90 dagar, enligt SKR.

Regeringen avsätter tre miljarder till ”ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården”. 

– Utöver det så avsätter regeringen totalt sex miljarder kronor för att hantera covid-19-relaterad vård och coronaköer, säger Hallengren. 

Regeringen avsätter även medel till ”sammanhållen jämlik och säker vård”, samt ”personcentrerad, tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård för graviditet, förlossning och eftervård.”Regeringen och SKR:s fyra överenskommelser.
Foto: Regeringen / Skärmdump
Immunitetsforskaren: ”Vänta med tredje dosen efter tillfrisknande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.